În plin război al nervilor între Coreea de Nord şi cea de Sud, după ce mai multe obuze de artilerie au fost trase la graniţa dintre cele două ţări, o delegaţie chineză formată din cineaşti îi aduce cadouri dictatorului-cinefil Kim Jong-Il.
Potrivit „The Hollywood Reporter”, liderul acestui grup de cineaşti este Zou Xiaoti, membrul echipei care a realizat drama TV Mao Anying, ce comemorează moartea fiului cel mare a lui Mao Zedong, mort în timpul războiului coreean, în urma unui atac aerian al SUA.
Cadoul i-a fost înmânat vicepremierului nord-coreean Kang Nung-su, cu misiunea de a-i fi dus celui care, în 1973, a publicat o carte – Kim Jong Il on the Art of Cinema, tradusă în engleză în 1989 – care trasa clar limitele cinema-ului într-o ţară proletară. „Conţinutul socialist al unui film este menit să distrugă vechiul şi să creeze noul; să contribuie la înlăturarea societăţii capitaliste, la construirea societăţii socialiste libere de exploatare şi opresiune, la transformarea revoluţionară a întregii ţări şi asimilarea ei de către clasa muncitoare”, sună un paragraf din volum.
Despre Kim Jong-Il se spune că este un fanatic al filmelor şi are peste 20.000 de pelicule în colecţia personală. În 1978, pentru a ridica producţia nord-coreeană de film, a ordonat răpirea unui faimos regizor sud-coreean, Shin Sang Ok, şi a fostei sale soţii, actriţa Che Eun Hui, şi i-a forţat să facă filme de propagandă, timp de 8 ani. După ce au reuşit să fugă, cei doi au scris o carte despre stilul de viaţă „luxos şi decadent” al lui Kim Jong-Il.
Din Coreea de Nord, însă, rareori trece graniţa un film şi invers. Producţia stagnează şi singurele pelicule care ar avea o şansă cât de mică să ajungă pe ecrane sau măcar să intre în producţie sunt cele de propagandă. Se pare că printre puţinele guverne care au menţinut o relaţie la acest nivel, cultural, şi în special al cinematografiei, cu Coreea de Nord, este China. În octombrie, la Phenian ar fi avut loc un festival al filmului chinez, care a celebrat 60 de ani de la implicarea Chinei comuniste în războiul dintre cele două state coreene. Selecţia a inclus, în mod evident, filme de propagandă.
Totodată, se pare că statul nord-coreean finanţează un remake după opera chineză Liang Shanbo Yu Zhuliye, o versiune a poveştii lui Romeo şi a Julietei.
Anul acesta, liderul nord-coreean a vizitat de două ori China, în tentativa de a întări relaţiile cu Beijing-ul.