A murit actorul Richard Griffiths

0
405

richard-griffiths-harry-potter

Autor: Mădălina Moraru

Actorul britanic Richard Griffiths a încetat din viaţă pe 28 martie, la vârsta de 65 de ani, în urma unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală pe cord. Deşi apreciat pentru numeroasele roluri pe care le-a interpretat de-a lungul timpului, cel mai cunoscut rol al său a fost cel al nesuferitului unchi Vernon Dursley, din seria Harry Potter. Dar şi cel al unchiului Monty din Withnail & I.

După ce a părăsit casa părintească la vârsta de 15 ani, Richard Griffiths a ajuns să studieze drama la Manchester School of Theatre, iar prima sa apariţie pe marele ecran datează din 1975, în It Shouldn’t Happen to a Vet, urmată de The French Lieutenant’s Woman, o adaptare după romanul lui John Fowles, Chariots of Fire sau Gandhi. De asemenea, l-a jucat pe magistratul Philipse din Sleepy Hollow, în regia lui Tim Burton, iar cel mai recent rol al său a fost cel din Hugo al lui Martin Scorsese.

Pe micul ecran, Griffiths a jucat în The Sweeney, Bergerac sau Inspector Morse şi a fost starul propriului serial cu detectivi, Pie in the Sky, din 1994 până în 1997. Penultimul său rol de televiziune a fost în Episodes.

În 2008 i-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic, iar în 1982 a primit un Oscar pentru rolul unui jurnalist britanic din Gandhi, în regia lui Richard Attenborough.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here