Cinepolitica: Nelson Mandela, poliția politică și „Super Trash” de Cannes

0
405

Plot for Peace

Cinci filme pe subiecte ca poliția politică, anii de închisoare ai lui Nelson Mandela, consecințele consumerismului și intruziunea politicului în viețile personale vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (8 – 13 aprilie), în secțiunea Panorama, într-o subsecțiune dedicată Eye on Films.

Potrivit unui comunicat, Eye on Films, fondată în 2011, este o rețea de profesioniști, care se asigură că filmele cineaștilor începători – primul și/sau al doilea lungmetraj – ajung să fie proiectate în festivaluri, în cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi. Dezvoltat cu sprijinul programului MEDIA Mundus, Eye on Films are parteneriate cu 46 de festivaluri și 40 de distribuitori.

Selectat în peste 40 de festivaluri și distins cu Premiul special al juriului la Locarno, în 2011, filmul israelian Polițistul/ Policeman/ Ha-shoter, în regia lui Nadav Lapid, explorează conflictul arabo-israelian. Unui soldat din trupa de elită, anti-tero, a Israelului, îi sunt zdruncinate toate convingerile când întâlnește o grupare de stradă radicală și extrem de violentă. „O dramă politică puternică și îndrăzneț concepută”, potrivit „The Hollywood Reporter”, Policeman va rula miercuri, 9 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Union. 

În câteva zeci de festivaluri a fost proiectat și Cârtiţa/ The Mole/ Kret Polonia-Franța, 2011), de Rafael Lewandowski, inclus în Panorama, în subsecțiunea Poliția politică. Un tânăr descoperă pe prima pagină unui ziar, la întoarcerea în țară, chipul tatălui său, sub titlul „Trădătorul”. Erou al mişcării muncitoreşti „Solidaritatea”, tatăl său este bănuit că ar fi fost, de fapt, un informator al Securităţii. Un linșaj mediatic și o investigație încep simultan într-o țară în care adevăruri importante n-au fost încă spuse.

În aceeași subsecțiune va rula și un film din afara calupului Eye on Films, dar pe același subiect: debutul Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim, de Sára Cserhalmi. În Ungaria, la peste două decenii de la înlăturarea regimului comunist, reţeaua de foşti informatori şi legea lustraţiei sunt în continuare subiecte tabu. Filmul abordează, fără prejudecăţi, tema încă delicată a relaţiilor dintre turnători şi turnaţi. Drama psihologică a avut premiera la Karlovy Vary. Cele două filme vor rula joi, pe 10 aprilie, la Cinema Union.

„Instalați-vă bine în scaunele voastre și priviți: veți avea parte de o experiență bizară, undeva între senzația de înec și dorința de a ieși vii de acolo”, scria „Libération” despre Super Trash, adus în premieră la Cinepolitica. Regizorul Martin Esposito a petrecut 18 luni în preajma unei gropi de gunoi uriașe de lângă Cannes – aceeași unde organizatorii festivalului aruncă, de trei ori pe zi, un covor roșu care nu se degradează – pentru a trage un semnal de alarmă în privința consumerismului. Filmul va rula vineri, 11 aprilie, de la 15.00, la Cinema Elvira Popescu. 

Documentarul Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de Carlos Agulló și Mandy Jacobson, dezvăluie culisele eliberării lui Nelson Mandela şi ale sfârşitului apartheid-ului. Pentru prima dată, foști șefi de stat, generali, diplomați, spioni și activiști dau detalii neștiute până acum. Cheia improbabilă a celulei de închisoare a lui Mandela a fost, se pare, un misterios om de afaceri din Franța, cu numele de cod „Monsieur Jacques” în documentele clasificate. Filmul va rula vineri, 11 aprilie, de la 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Politica intimității/ Doutes – Chronique du sentiment politique, în regia lui Yamini Lila Kumar, urmărește felul în care viețile intime a două cupluri reflectă climatul politic din Franța, sondându-le mereu, în același timp, propriile crezuri politice și modul în care ele evoluează. Sâmbătă, 12 aprilie, filmul poate fi vizionat la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here