Filme despre regimul lui Pol Pot şi Perestroika, la One World Romania

0
429

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului – One World Romania (16 – 21 martie) vine pe marile ecrane cu 33 de producţii premiate în competiţii internaţionale. Evenimentul va avea loc la Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat, printre filmele cu cele mai multe distincţii din selecţia One World Romania 2011 se află Enemies of the People (Duşmanii poporului), El Sicario – Room 164 (El Sicario – Camera 164) şi My Perestroika (Perestroika mea).

Enemies of the People, filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, investighează crimele Khmerilor Rosii, care au omorât câteva milioane de cetăţeni cambodgieni în anii ’70. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării duşmanilor poporului, care altfel ar fi distrus revoluţia. În 2010, Enemies of the People a obţinut, printre altele, Premiul Special al Juriului pentru Documentar Internaţional la Sundance.

În documentarul lui Gianfranco Rosi, El Sicario – Room 164, un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Cu chipul permanent acoperit şi înarmat cu un carnet în care note şi schiţe dublează confesiunea, asasinul fugar pe a cărui viaţă s-a pus preţul de 250.000 de dolari reuşeşte, cu un monolog, să conducă remarcabil acest documentar cu accente de thriller. El Sicario – Room 164 a fost inclus în selecţiile festivalurilor de film de la Bratislava, Veneţia, Viena şi Rotterdam. La Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, a obţinut Premiul Orizzonti pentru Cel mai bun film.

Producţia americană My Perestroika, în regia lui Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformări politice din anii tinereţii de la Perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus. Filmului i-a fost acordat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul de Film Documentar Full Frame, Premiul Special al Juriului la Silverdocs şi distincţia pentru Cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

Tot la One World Romania 2011, publicul va putea vedea şi câştigătorul premiului pentru Cea mai bună Imagine într-un Documentar de la Festivalul Sundance 2010 – The Oath (Jurământul), în regia Laurei Poitras, şi October Country (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a obţinut premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here