A început TIFF 2013! Peste 1600 de spectatori la deschidere

0
346

Deschidere Ursus Open Air 3_ Nicu Cherciu 4

Pe scena Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din centrul Clujului s-a deschis oficial, vineri seară, cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în prezenţa a peste 1600 de spectatori. Proiecţia de deschidere: o comedie marca Pedro Almodóvar: Amanţii pasageri.

Au introdus oficial ediţia de anul acesta Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, primarul oraşului Cluj-Napoca – Emil Boc, şi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Pe covorul roşu al galei s-au aflat câţiva dintre invitaţii speciali: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie şi vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecţie – Pablo Berger (Blancanieves), David Lambert (Hors les Murs), Denis Côté (Vic et Flo ont vu un ours) – sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) şi membru al juriului competiţiei.

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminiţa Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 – pentru proiecţiile din Piaţa Unirii. „Este o campanie mai neobişnuită, pentru că e o ediţie aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumiţe, poate şi pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă”, a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele”.

Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creaţiei lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriţă care s-a stins din viaţă la 71 de ani, în luna martie. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007.

A emoţionat audienţa şi montajul numit Clujul respiră TIFF, cu prieteni şi invitaţi ai festivalului care vorbesc despre experienţa lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Şerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick – directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg („Variety”), producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

La ediţia de anul acesta, vor fi proiectate 190 de filme din 53 de ţări. 405 voluntari sunt implicaţi în organizarea TIFF, iar cel mai în vârstă are 69 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here