„Nosferatu” face atmosferă la Festivalul Lună Plină

1
505

Clasicul genului horror, Nosferatu (r. F.W. Murnau, 1922), va avea parte de o proiecţie cu acompaniament live asigurat de cvartetul Einuiea (Călin Torsan, Silviu Fologea, George Turliu, Juan-Carlos Negretti), la Festivalul de Film Horror & Fantastic LUNĂ PLINĂ, de la Biertan, judeţul Sibiu (16 – 19 august). La 90 de ani distanţă de la lansare, filmul continuă să tulbure imaginaţia spectatorilor, iar influenţa sa asupra cinema-ului horror şi fantastic îl transformă într-un punct de referinţă în evoluţia artei cinematografice.

O altă delicatesă a primei ediţii este Kill List, unul dintre filmele britanice cu cel mai mare succes în 2011. Parţial un omagiu sângeros adus clasicului The Wicker Man (1973), acest al doilea lungmetraj al lui Ben Wheatley spune povestea unui asasin plătit care, la aproape un an de la o misiune ratată, acceptă un nou job doar pentru a observa că, ceea ce pare a fi o treabă simplă, se dovedeşte a fi începutul unui voiaj fără întoarcere în inima întunericului. Lansat la South by Southwest, festival american dedicat aproape în excusivitate cinema-ului indie, şi selectat în competiţiile şi/sau showcase-urile de la Helsinki, Toronto, Vancouver, Stockholm, Rotterdam şi Beaune, Kill List e o vizionare obligatorie pentru amatorii de film horror.

De sperieturi şi umor, spectatorii vor avea parte la Rammbock: Zombies la Berlin! (r. Marvin Kren, 2011), un horror german în care inventivitatea ţine loc de buget, şi Eddie, canibalul somnambul (r. Boris Rodriguez, 2012), unul dintre cele mai recente filme de gen cu trecere la festivaluri (Amsterdam, Edinburgh, Fantasporto, Tribeca). Din Africa de Sud vine un horror cu accente gore, The Dead (Howard & Jonathan Ford, 2010), un veritabil holy grail al evenimentelor de gen, realizat pe principiul „totul sau nimic”, unde „totul” îi poate înfricoşa chiar şi pe cei cu inima rezistentă.

Selecţia primei ediţii reuneşte şi câteva dintre cele mai titrate thrillere ale ultimilor doi ani: australianul The Tunnel (2011), semnat Carlos Ledesma, povestea unei echipe de filmare care descoperă într-o reţea abandonată de tuneluri de metrou de sub oraşul Sydney ceva ce n-ar fi trebuit găsit niciodată; norvegianul Babycall (2011), regizat de Pål Sletaune, în care Noomi Rapace e o tânără mamă chinuită de zgomotele ciudate ce se aud din difuzorul instalat în camera băiatului ei; franţuzescul Le village des ombres (2010, Fouad Benhammou), ce trimite, via tema relaţiei dintre aristocraţi şi tinereţea veşnică, la deja celebrele Vidocq şi Le pacte des loups, şi spaniolescul Mientras duermes (2011), cea mai recentă provocare marca Jaume Balagueró, autorul cultissimului [Rec], acum aparent cuminţit dar, în fapt, mai incisiv şi mai subversiv ca niciodată.

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here