„Kapitalism – reţeta noastră secretă”

0
358

„Kapitalism – reţeta noastră secretă”Din 2 noiembrie, reţeta lui Alexandru Solomon e disponibilă şi pentru acasă. Documentarul Kapitalism – reţeta noastră secretă se lansează pe DVD mâine, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Capitală, în prezenţa regizorului şi a redactorului-şef al postului de radio RFI România, Luca Niculescu.

Kapitalism – Reţeta noastră secretă descrie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă. Şi cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii? Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Urmăriţi-i la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croazieră cu iahtul – şi aflaţi care e reţeta lor.

În filmul lansat pe ecrane în primăvara lui 2010, Alexandru Solomon propune un exerciţiu de imaginaţie: ce-ar gândi Ceauşescu dacă s-ar întoarce în România după 20 de ani? „Simt că am supravieţuit în fiecare dintre voi”, le-ar spune dictatorul, prin vocea regizorului, foştilor nomenclaturişti care „s-au descurcat bine”.

Personajele acestei poveşti autohtone de capitalism sunt Dan Voiculescu, Ioan Niculae, patronul InterAgro, George Copos, George Pădure (magazinele Gepa), Dinu Patriciu şi Gigi Becali. Mulţi alţii au refuzat să vorbească. Printre ei, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ovidiu Tender, amintiţi în documentar în legătură cu dosarele „FNI”, respectiv „RAFO”. Un raport al Comisiei Europene din 2009, citat în film, dezvăluie faptul că peste 450 de dosare de mare corupţie au rămas nerezolvate.

Solomon porneşte de la o întrebare aparent simplă „Cum a devenit capitalul de stat capital privat?”. Premisa ar duce către o investigaţie, însă cineastul, constrâns de dificultatea de smulge cifre, informaţii şi declaraţii confidenţiale – pe care presa nu a reuşit să le afle – se limitează la un portret general al României de după 89, cu accent pe „reţeta secretă” a îmbogăţiţilor de tranziţie: banii statului comunist, metamorfozaţi în averi private. „Capitalismul e imoral. Există un fel de mitologie pe dos a succesului: nu poţi să ai succes decât dacă furi”, e una dintre declaraţiile memorabile ale filmului. Îi aparţine omului de afaceri Dinu Patriciu.

  • Anul: 2010
  • Studio: Parada Film
  • Suport: DVD
  • Format video: Pal

* Preţ: 50 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here