Şapte mostre de umor nemţesc la Zilele Filmului German

0
426
Daniel Bruhl şi Hannah Herzsprung
Daniel Bruhl şi Hannah Herzsprung

„Germania râde” e motto-ul sub care vor rula la Cinema Studio, de azi până joi, şapte lungmetraje şi un scurtmetraj, în cadrul Zilelor Filmului German, organizat de Institutul Goethe. Evenimentul propune câteva filme care „la o primă vedere, par simple comedii”. „Cu toate acestea, ele tratează teme serioase, precum handicapul, în filmul Fugi dacă poţi sau lupta cu bătrâneţea, în filmul Whisky cu vodcă, dar şi stereotipuri naţionale şi prejudecăţi interculturale, aşa cum le găsim în filmele La negru şi Polska Love Serenade”, anunţă organizatorii.

Umor clasic regăsim în filmul După ora cinci în junglă, iar umor negru nu în coproducţia germano-finlandeză a regizorului Mika Kaurismäki, Helsinki-Napoli.

În această seară, de la 19.00, Zilele Filmului German se vor deschide cu Lila, Lila, o comedie cu Daniel Brühl (Good bye Lenin!) în distribuţie. Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Preţul unui bilet este 10 lei, iar un abonament cu patru intrări costă 28 de lei.

Program:

Luni, 1 noiembrie
19:00: Lila, Lila
Regia: Alain Gsporner (2009/108‘)
Tânărul chelner David, se îndrăgosteşte de Marie, studentă la litere; însă şansa îi surâde abia când îi spune că un manuscris, pe care îl găsise, este romanul „lui“. Fără să vrea, David devine peste noapte un autor de bestseller. Totul merge perfect până în ziua când apare Jacky, care pretinde a fi adevăratul autor. David riscă acum să piardă totul… După romanul cu acelaşi nume de Martin Suter, această comedie cu Hannah Herzsprung (Vier Minuten) şi Daniel Brühl (Good bye Lenin!) ironizează modul în care ne lăsăm manipulaţi de către mass-media.

Marţi, 2 noiembrie
18:00: Nach fünf im Urwald (După cinci în junglă)
Regia: Hans Christian Schmid (1995/90‘)
„Nu mă las închisă ca un hamster”, aşa îşi descrie tânăra Anna, la 17 ani, relaţia conflictuală cu părinţii ei. După o ceartă cu tatăl ei, ea fuge din casa părinţilor, situată într-un orăşel din provincia bavareză, şi merge la München pentru a participa la un casting. Părinţii disperaţi pleacă în căutarea ei şi vor petrece, ca şi Anna, o noapte ieşită din comun. A doua zi, cu toţii vor fi tras nişte învăţăminte.

20:00: Helsinki Napoli
Regia: Mika Kaurismäki (1987/89‘)
Alex, un taximetrist finlandez la Berlin înainte de reunificare, are un vis: să părăsească oraşul şi să se întoarcă în Finlanda. Visul pare a deveni realitate atunci când apar doi pungaşi cu un geamantan plin de bani. Din păcate apar şi probleme, când cei doi sunt omorâţi şi Alex trebuie să scape de cadavre. În povestea asta va fi implicată şi temperamentala sa soţie italiană, Stella împreună cu copiii săi. Un film cu mult umor negru, în care joacă Wim Wenders şi Katharina Thalbach.

Miercuri, 3 noiembrie
18:00: Schwarzfahrer (La negru)
Regia: Pepe Danquart (1991/12‘)
O doamnă în vârstă îl jigneşte în tramvai pe un călător de culoare care stă lângă ea. Fără să schiţeze un gest, el suportă toate injuriile ei până în momentul când vine controlorul. Atunci va avea ocazia să se răzbune.

Polska Love Serenade
Regia: Monika Anna Wojtyllo (2007/75‘)
Max şi Anna pleacă în prag de Crăciun cu maşina prin Polonia. În timp ce Max caută să recupereze terenuri şi averi ale familiei sale, Anna speră să i se fure maşina ca să poată încasa prima de asigurare. În final, cei doi ajung în inima unei petreceri poloneze de Crăciun, unde vor fi ieşi la iveală prejudecăţile reciproce.

20:00: Renn, wenn Du kannst (Fugi dacă poţi)

Regia: Dietrich Brüggemann (2009/112‘)
Ben şi Christian iubesc aceeaşi femeie. Ben este legat de scaunul cu rotile, iar Christian
absolvă perioada serviciului său social ca îngrijitor al lui Ben. Când fac cunoştinţă cu
violoncelista Annika, se dezvoltă o prietenie „în trei“, care aduce aminte de „Jules et Jim“, fiindcă şi Annika este atrasă de ambii tineri. Filmul abundă în umor negru, dar reuşeşte să se apropie şi de fricile şi nesiguranţele celor trei protagonişti.

Joi, 4 noiembrie
18:00: So glücklich war ich noch nie (Niciodată nu am fost atât de fericit)
Regia: Alexander Adolph (2009/92‘)
Flirtul cu o clientă într-un magazin va avea consecinţe grave pentru pungaşul Frank (Devid Striesow): va fi demascat şi va ajunge la închisoare. După ce îşi ispăşeşte pedeapsa, o reîntâlneşte pe Tanja (Nadja Uhl), femeia din magazin, şi va face totul ca să o elibereze din bordelul unde lucra. Astfel, el va deveni: specialist la bursă, om de afaceri din Oslo sau şef mafiot – pungaşul Frank Knöpfel ştie să intre în pielea oricui…

20:00: Whisky mit Wodka (Whisky cu vodcă)
Regia: Andreas Dresen (2008/104‘)
Otto Kullberg este un star de cinema respectat ajuns la vârsta a treia. Faptul că îi place să
bea îi va afecta nu doar viaţa privată, ci şi filmările la ultimul său film. Când Otto pierde din acest motiv o zi de filmare, producătorii găsesc un actor care să-l dubleze. Rivalitatea dintre Otto şi înlocuitorul său, Arno Runge, naşte intrigi pe platoul de filmare. „O poveste frumoasă, tristă şi umană despre mici minciuni ale vieţii şi oportunismul cotidian“, spune Andreas Dresen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here