Primele titluri confirmate la TIFF 2013: proiecţii maraton Kurosawa, Takeshi Kitano, Ulrich Seidl

0
314
Laurence Anyways
Laurence Anyways

La TIFF 2013 (31 mai – 9 iunie), în premieră în România, vor rula câteva dintre cele mai bune filme recente, unele în proiecţii-maraton. Maestrul japonez al su spansului, Kiyoshi Kurosawa (Pulse, Tokyo Sonata), va ţine audienţa cu sufletul la gură timp de 270 de minute, cu mini-seria Penance/ Shokuzai. Mama unei fetiţe omorâte cu 15 ani în urmă porneşte în căutarea criminalului şi le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut în afara competiţiei, la Festivalul de la Veneţia.

Paradise, de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În Paradise: Love (Cannes 2012), o femeie călătoreşte în Kenya pentru turism sexual, în Paradise: Faith (Premiul special al juriului, Veneţia 2012), o alta porneşte să predice catolicismul, iar în Paradise: Hope (Berlin 2013), cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor fi încântaţi de maratonul Outrage (2010) şi Outrage Beyond, sequelul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată anul trecut, la Festivalul de la Veneţia, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.

În secţiunea Supernova, vor rula Après mai, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenţii ani 60-70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, Laurence Anyways, de Xavier Dolan, o tulburătoare şi stilizată poveste de dragoste, pentru care actriţa Suzanne Clément a câştigat Premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, Like Someone in Love – straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami, şi Foxfire, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru „Entre les murs”, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca. Va urma, între 19 şi 23 iunie, noua ediţie TIFF Sibiu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here