Într-o sală plină, Festivalul Internaţional de Film NexT şi-a premiat sâmbătă seara, la Cinema Scala, câştigătorii celei de-a şasea ediţii. Marele câştigător este scurtmetrajul francez Méditeranées/ Pe malurile Mediteranei, în regia lui Olivier Py, „un poem cinematografic de amploare, realizat din înregistrările video ale familiei, vechi de 40 ani”. Trofeul NexT constă în 4000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român (ICR) şi în peliculă şi servicii de procesare în valoare de 2000 de dolari, din partea Kodak CineLabs România. Câştigătorul a fost anunţat de către Hanna Sohlberg – membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa – director general Kodak CineLabs România, şi Roxana Călinescu – din partea ICR.
Anul acesta, juriul a hotărât să acorde Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, în valoare de 2000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, ex aequo, realizatorilor Julia Ducournau (pentru scurtmetrajul Junior ) şi Rudi Rosenberg (pentru scurtmetrajul Aglaée). Membrii juriului au decis să împartă acest premiu între două filme care explorează în moduri diferite acelaşi univers şi care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu şi ale lui Andrei Toncu.
Atât în filmul lui Rudi Rosenberg cât şi în al Juliei Ducournau, protagonistele sunt două adolescente nu tocmai populare (Aglaée are un handicap, iar „Junior” e o geek veritabilă, cu cei mai nepotriviţi ochelari pe o faţă plină de coşuri), care ajung şi ele, aşa cum sunt, atractive pentru câte un băiat. Filmele aduc un omagiu dulce-amărui adolescenţei, fiecare pe stil diferit. Dacă Aglaée mizează pe spontaneitatea şi jemanfichismul vieţii de liceu, pe autenticitate, Junior o ia pe altă cale, cu o fantezie viscerală despre schimbările din corp de la pubertate.
Nacho Arenas, sound designer-ul filmului Camera (Spania, 2011) a câştigat Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, în valoare de 2000 de euro, oferiţi de asemenea de ICR.
Patru filme autohtone au rulat în competiţia acestei ediţii, juriul acordând producţiei De azi înainte (r. Dorian Boguţă) Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc. Oferit de Abis Studio, premiul are o valoare de 3500 de euro şi constă în servicii de post-producţie.
Ca în fiecare an, şi publicul a avut şansa să voteze pentru filmele româneşti şi străine preferate din competiţie. Scurtmetrajul Aglaée a fost îndrăgit atât de juriu, cât şi de spectatori, câştigând Premiul publicului, în valoare de 500 de euro oferiţi de Societatea Culturală NexT. Dintre filme scurte româneşti, Hello Kitty, în regia lui Millo Simulov, a fost favoritul publicului.
NexT a organizat şi la această ediţie concursul de critică iniţiat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur. Concurenţii au scris cronici în limba franceză pentru filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru, iar câştigătorul a fost desemnat de un juriu alcătuit din Dana Duma – critic de film, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca –jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema Filmreporter.ro şi Florin Barbu – critic de film, realizator al emisiunii Cinemas şi editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tânăr Emile Cantillon este Georgiana Madin, studentă în anul III la Secţia de Comunicare Audio-Vizuală din cadrul UNATC “I.L. Caragiale”.
Totodată, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au câştigat cărţi oferite de Editura Trei, şi DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu şi CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.
Concursul pentru jurnalişti şi bloggeri, Vodafone is NexT to media (premiul, un smartphone performant – un Galaxy Nexus) a fost câştigat de Oana Mădălina Hristea, pentru cel mai original material despre ediţia din acest an a festivalului, înscris la concurs. Articolul câştigător va fi postat astăzi, 2 aprilie, pe pagina de facebook Vodafone Buzz.
Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (câştigător al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul Cronoscopul), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi curator al Festivalului de Film Românesc de la New York) şi actorul Gabriel Spahiu.