Michele Placido, premiul pentru întreaga carieră la TIFF

0
407

Actorul şi regizorul italian Michele Placido, celebru pentru rolul comisarului Corrado Cattani din serialul TV Caracatiţa / La Piovra, este unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Michele Placido va fi protagonistul serii de sâmbătă, 4 iunie, când va asista la proiecţia celui mai recent film regizat de el – Vallanzasca / Vallanzasca – Gli Angeli del Male, anunţă organizatorii TIFF. Publicul îl va putea întâlni pe Placido la Ursus Open Air – Piaţa Unirii, atât la începtul proiecţiei, la ora 21.45, cât şi la finalul ei, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

La proiecţia de sâmbătă seara va lua parte şi actriţa Monica Bîrlădeanu, care are un rol secundar în film şi care îi va înmâna celebrului actor Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. O altă întâlnire – informală – cu publicul şi presa acreditată la TIFF va avea loc duminică, 5 iunie, ora 12.30, la TIFF Lounge în Piaţa Unirii. Cu acest prilej, Placido va acorda autografe.

În octombrie, actorul a venit în România pentru a-şi prezenta noul proiect ca producător şi co-scenarist, Itaker, regizat de Toni Trupia. Cu acest film – istoria unui copil din nordul Italiei care merge să-şi caute tatăl, un emigrant – Placido declara că vrea să le amintească italienilor că au fost cândva în situaţia românilor. Lungmetrajul este co-produs de Bobby Păunescu, a doua colaborare între cei doi după Vallanzasca.

Controversata peliculă (prezentată anul trecut la Veneţia) este portretul unui mafiot celebru al Italiei anilor 70, Renato Vallanzasca, ajuns stăpân peste o bucată bună din ţară la doar 27 de ani. Cu propriul său cod al onoarei – spunea că niciodată „nu a împuşcat pe cineva în spate” – el şi grupul său şi-au scos din joc adversarii unul câte unul şi au început să controleze lumea subterană a oraşului Milano cu un şir de jafuri, răpiri şi crime. Arestat de mai multe ori, evadările sale din închisoare au înfuriat guvernul, i-au pus pe jar duşmanii şi i-au hrănit legenda.

Michele Placido s-a născut în 1946. A studiat actoria la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma şi la Academia de Arte Dramatice şi a debutat în 1969, în piesa de teatru Visul unei nopţi de vară. Doi ani mai târziu şi-a început cariera în film, lucrând cu regizori precum Luigi Comencini, Mario Monicelli, Salvatore Samperi, Damiano Damiani, Francesco Rosi, Walerian Borowczyk, Marco Bellocchio şi Carlo Lizzani. Primul său mare succes a venit odată cu rolul soldatului Paolo Passeri în Marcia trionfale (1976), care i-a adus şi un trofeu David di Donatello – premiile industriei de film din Italia.

Doi ani mai târziu, Michele Placido a obţinut Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor la Festivalul de la Berlin, pentru rolul unui muncitor homosexual din pseudo-melodrama Ernesto. În anii ’70 a apărut în mai multe filme de televiziune, însă anul 1983 reprezintă startul unei cariere strălucite în seriale TV, prin rolul care l-a făcut celebru – cel al comisarului Corrado Cattani din seria Caracatiţa / La Piovra.

Citeşte şi:

Michele Placido: „Italienii au uitat că au fost trataţi ca românii”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here