„Fustangii” – infidelităţi, stereotipuri

0
503

Un corporatist stângace (Jean Dujardin) încearcă să îşi seducă una dintre colegele ce par dispuse la aventuri. Un dentist de succes (Gilles Lellouche) are amantă de liceu. Doi oameni căsătoriţi de 11 ani îşi destăinuiesc unul altuia aventurile extraconjugale. O terapie de grup la Infideli Anonimi ce adună laolaltă bărbaţi care nu-şi regretă stilul de viaţă. O escapadă la Las Vegas cu jocuri de noroc, infidelităţi şi final neaşteptat.

Pentru un film din scheciuri, regizat şi jucat de oameni talentaţi (Michel Hazanavicius, Jan Kounen, Jean Dujardin, Gilles Lellouche), Les infidèles/Fustangii e neaşteptat de îngust şi de lipsit de lucruri noi de spus despre proverbiala criză a bărbatului la 40 de ani.

Amestec neomogen de comedie şi dramă, Les infidèles se mulţumeşte să treacă în revistă stereotipuri (şi acelea la nivel de cotidian de cancanuri) în loc să le discute: femeile investesc mai mult sentiment într-o relaţie, fie ea şi extramaritală; bărbaţii care au aventuri sunt priviţi ca nişte Don Juani, femeile care înşală sunt curve ordinare; şi, mai ales, bărbaţii nu învaţă niciodată, deoarece consideră că n-au făcut nimic rău. Aşa, şi? E întrebarea la care nu se răspunde nici măcar o dată.

Şi asta nu ar fi o problemă atât de mare, dacă întâmplările nu ar friza senzaţionalul. Poveştile sunt separate de interludii cu iz şi poantă de anecdotă urbană. Pe una v-o dezvăluie trailerul, vă mai povestesc eu alta: un ins aruncă un căţel pe geam, cu tot cu prezervativul folosit pe care îl ţine în gură, ca să scape basma curată (la propriu!) de furia soţiei înşelate. Dacă sunt menite să stârnească râsul sau să te pună pe gânduri, nu ştiu. Cert e că nu funcţionează nici într-un caz, nici în celălalt.

Pe alocuri, există urme ale filmului care ar fi putut fi: segmentul regizat de Hazanavicius, chiar dacă nu rupe plutonul, e ceva mai subtil în abordare; cuplul jucat de Alexandra Lamy şi de soţul ei, Jean Dujardin, se află în centrul unor scene cu real potenţial dramatic, în cea mai mare parte fructificat de abordarea sinceră a celor doi actori.

E însă prea puţin pentru a putea salva un film superficial, despre un subiect de altfel ofertant, atât prin potenţialul său tragicomic, cât şi prin faptul că e mereu la modă. Les infidèles nu e mai mult decât o joacă-ntre prieteni, jucată competent (dar la ce folos?), fără prea multe motive să fie proiectată pe ecran.

Fustangii rulează în cinematografele din România din 23 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here