Danis Tanovic, regizorul lui „No Man’s Land”, vine în România

0
440

Regizorul premiat la Cannes şi la Oscar pentru filmul No Man’s Land, Danis Tanovic, deschide cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BUCHAREST IFF), care va avea loc între 11 şi 17 aprilie.

Regizorul bosniac va fi prezent la gala de deschidere cu cel mai recent film al său, Cirkus Columbia, care a avut premiera în secţiunea Giornate degli autori a Festivalului de la Veneţia 2010. Drama unui bărbat care se întoarce în oraşul natal la puţin timp după destrămarea Iugoslaviei şi înainte de a începe războiul a fost propunerea Bosniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Protagoniştii sunt Miki Manojlovic şi Mira Furlan.

În 2001, Danis Tanovic a debutat în forţă, după ce devenise cunoscut, mai ales printre documentarişti, pentru imaginile din războiul bosniac filmate timp de aproape doi ani. No Man’s Land a obţinut premiul pentru scenariu la Cannes şi Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Nu mai puţin de 42 de premii internaţionale a adunat pelicula sa despre trei soldaţi, doi bosnieci şi unul sârb, prinşi între liniile de război şi încercând să supravieţuiască. A regizat apoi L’Enfer (cu Emmanuelle Béart, pe un scenariu de Krzysztof Kieslowski) şi Triage (cu Paz Vega şi Colin Farrell).

Proiecţiile vor avea loc în trei săli: Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) şi Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucureşti.

Bucharest IFF (fostul B-EST), iniţiat şi coordonat de Dana Dimitriu – Chelba, este unicul festival competitiv din Bucureşti dedicat exclusiv filmelor de lungmetraj. În ediţiile precedente, a adus titluri ca Lust, Caution (de Ang Lee) , Eldorado (Bouli Lanners), Tokyo! (Michel Gondry, Leos Carax & Bong Joon-ho), A Serious Man (fraţii Coen), Thirst (Park Chan-wook) sau A Single Man (Tom Ford).

Selecţionerul festivalului este criticul de film Andrei Creţulescu. Juriul şi programul complet vor fi anunţate până la sfârşitul lunii martie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here