Începe Festivalul NexT!

0
1055

NexT 8_posterUnul dintre cele mai simpatice festivaluri din București începe astăzi, la Cinema Studio, de la 19.30, cu filmul câștigătorului de anul trecut al Festivalului Internațional de Film NexT.

Até Ver a Luz / La capătul nopții, primul lungmetraj al lui Basil da Cunha, selecționat în Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, este povestea unui dealer de droguri abia ieșit din închisoare, care se întoarce în cartier și devine victima luptei pentru putere în interiorul unei găști.

 123 de filme de scurt şi mediu metraj intră anul acesta în selecția semnată de criticii Andrei Rus și Irina Trocan. 9 seminarii cu profesioniști străini și români  din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, și NexT Short Film Market, care reunește producători români și străini, completează programul NexT.

Evenimentele și proiecțiile au loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, Ceainăria Cărturești, Club Spice, J’ai Bistrot şi Club Control.

Pentru prima dată, la NexT are loc concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom. 15 tineri cineaști și-au înscris proiectele pentru un premiu de 5.000 de euro. Între 4 și 6 aprilie, toate prezentările lor filmate vor fi postate pe pagina de Facebook a ShortsTV. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri până duminică, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Cele cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

26 de filme concurează în Competiția internațională și 14 în cea națională, prima dedicată filmelor românești din istoria NexT. Programele speciale din acest an sunt NexT Is Love, NexT Look, Angry Ukrainians, Arthouse Shorts și LGBT. Seri speciale cu proiecții & party-uri vor fi organizate în Club Spice, Club Control și J’ai Bistrot.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi văzute în cadrul Short Matters!, pe  4 aprilie, de la 15:30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21:00, e seara Oscarurilor la CinemaPRO din Bucureşti. Oscars Night, va aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, Helium, în regia lui Anders Walter. Prețul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar în ziua proiecției – 25 de lei.

Nouă seminarii figurează în programul NexT, pe teme ca rolul festivalurilor, co-producții, Europa Creativă, regie. Peter Webber, nominalizat la Oscar, BAFTA și Globul de Aur pentru Girl with a Pearl Earring, va susține un masterclass duminică, 6 aprilie, de la 13.00, la Sala de Cinema a UNATC.

Vineri, de la 11:00, primul seminar de la Ceainăria Cărtureşti va dezbate despre Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici, într-o discuție moderată de Corina Șuteu, la care vor lua parte Andreea Borţun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Şuteu, președintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre Politicile culturale și circulația operelor cinematografice, despre excepția culturală în contextul globalizării.

Intrarea la seminariile NexT, precum şi la proiecţiile de mai jos, este gratuită:

  • Festival Friends I, sâmbătă, 5 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio
  • Festival Friends II, duminică, 6 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio
  • California Dreamin’, luni, 7 aprilie, 15:00, Cinema Elvira Popescu

Programul integral poate fi consultat aici: http://www.nextfilmfestival.ro/program/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here