Regizorul premiat cu Oscar pentru „The Artist” vine în România

0
604

Michel Hazanavicius

Michel Hazanavicius, regizorul care a marcat istoria premiilor Oscar cu The Artist (2011), câștigând statuetele pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor cu un film mut, la 83 de ani de la precedentul, vine pentru prima dată în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie). Acesta își va introduce personal filmul lansat anul acesta în competiție la Cannes, The Search, o dramă despre războiul din Cecenia, cu Bérénice Bejo și Annette Bening.

Cineastul își va prezenta la București cel mai recent film, drama de război The Search, lansată în competiție la Cannes 2014, și le va vorbi cinefililor, cineaștilor și studenților la cinema despre regie, lucrul cu actorii, experiența la Hollywood și provocarea de a face un film mut. La festival vor fi proiectate și câteva dintre filmele sale anterioare.

The Search, remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann, urmărește destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999. Un băiat de 9 ani e separat de familie și sfârșește într-o tabără de refugiați, unde se atașează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze și trăiește ororile unui război care nu-i aparține.

Regizorul francez de origine lituaniană deține un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel Hazanavicius și Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor. The Artist este, totodată, prima producție franceză desemnată Cel mai bun film la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin – cel dintâi actor francez care ia statueta.

Primul său lungmetraj fost un film TV de montaj, Le Grand Détournement (1993), o compilație de fragmente din filme clasice cu actori cunoscuți și dialoguri „deturnate”, care anunța deja câteva dintre elementele stilului său: dragostea pentru cinema-ul hollywoodian, referințele vizuale între omagiu și ironie, pastișa cinefilă. Debutul în lungmetraj de cinema a venit în 1999, cu Mes amis, în care joacă fratele său, Serge Hazanavicius. Succesul în Franța i l-au adus două parodii ale filmelor cu spioni, cu Jean Dujardin în rolul principal: OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006) și OSS 117: Lost in Rio (2009). Ambele au avut peste două milioane de spectatori doar în Franța.

În 2011, a fost selecționat în competiție la Cannes cu The Artist, un film mut alb-negru, cu Bérénice Bejo și Jean Dujardin în rolul unui actor din anii ‘20 care nu primește prea bine vestea trecerii la filmele vorbite. The Artist a ajuns să ia peste 100 de premii în toată lumea, inclusiv cinci Oscaruri, trei Globuri de Aur, șapte premii BAFTA și șase César. Prin compania sa, La Classe américaine, Hazanavicius produce filme TV și documentare.

Invitat special al festivalului va fi și regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piața Independenței din Kiev, care își va prezenta documentarul Maidan, despre protestele din Ucraina. Despre cenzură și artă în zone de conflict va vorbi și Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes – Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturiști care încearcă să schimbe lumea desenând.

Teaser Les Films de Cannes à Bucarest:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here