Record de spectatori la filmele de Cannes în Bucureşti

0
437
Proiecţie CinemaPro_Credit foto Radu Spiridon - Nikon
Proiecţie CinemaPro_Credit foto Radu Spiridon – Nikon

Peste 11.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile Les Films de Cannes à Bucarest, un record pentru evenimentul ajuns la a patra ediţie. Potrivit organizatorilor, cele mai multe dintre proiecţiile de seară au fost sold-out, iar cererea a depăşit de multe ori capacitatea sălilor.

Festivalul s-a deschis cu filmul recompensat pentru regie la Cannes, Heli, prezentat chiar de regizorul Amat Escalante, şi s-a încheiat cu tulburătorul, controversatul Adèle: Capitolele 1 & 2, în prezenţa câştigătorului Palme d’Or, Abdellatif Kechiche. Cei doi regizori, aflaţi pentru prima dată în România, au fost încântaţi de primirea publicului – au stat de vorbă cu spectatorii până noaptea târziu, au acordat autografe, s-au întâlnit cu jurnaliştii şi au susţinut masterclass-uri la care au participat câteva sute de studenţi ai şcolilor de film şi cinefili.

Galerie foto:

Spectatorii au avut ocazia să-i întâlnească la Bucureşti şi pe celebra actriţă franceză Sandrine Bonnaire, care şi-a prezentat cel mai recent film, J’enrage de son absence, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care a revenit la Bucureşti după ce a prezentat prima ediţie, producătoarea Sylvie Pialat, criticul de film Nick James (redactorul-şef „Sight & Sound”) şi actorul Christophe Paou, protagonistul din L’Inconnu du lac, care a discutat cu publicul despre temele delicate din filmul distins cu Premiul de regie Un Certain Regard.

Peste 60 de filme au rulat între 25 şi 31 octombrie la CinemaPRO, Studio şi Elvira Popescu. 20 dintre acestea (18 lungmetraje şi două scurtmetraje) au fost proiectate anul acesta la Festivalul de la Cannes, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d’Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare, Premiul Juriului.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here