Cinci premiere numără săptămâna asta şi toate demne de bifat, aşa că, dacă vreţi să vă bateţi cu gerul de afară, un loc călduţ la cinema e perfect. Perla coroanei e, fără îndoială, Tinker, Tailor, Soldier, Spy / Un spion care ştia prea multe, de Tomas Alfredson (Let the Right One In), un thriller retro cu spioni din epoca Războiului Rece, foarte calculat în încâlceala lui aparentă de detalii. Ecranizarea după romanul lui John le Carré o să vă solicite atenţia cum n-a mai făcut-o nici un alt film de multă vreme, dar merită pentru că – o spune criticul Andrei Gorzo în cronica lui – „e cam ireproşabil”. O cronică mai detaliată găsiţi aici.
Habemus Papam
Habemus Papam e un feelgood movie clasic. Nu vă aşteptaţi la aluzii despre controversele din jurul Vaticanului, pentru că Nanni Moretti nu pare deloc interesat de ele. De fapt, singurul lucru care pare să-l fi stimulat e resursa de umor a unei astfel de situaţii: un cardinal panicat fugind de la Vatican după ce este ales Papă. Rolul capătă greutate datorită lui Michel Piccoli, pentru că scenariul în sine nu aprofundează vreo direcţie anume.
Moretti îl joacă pe psihanalistul chemat să dizolve anxietăţile noului Papă. Dar cum să chestionezi despre dorinţe refulate în faţa unui conclav de Preafericiţi? Aşa că terapeutul se resemnează să-l întrebe dacă are probleme de credinţă. Asta ar fi fost o posibilă direcţie, însă Moretti o abandonează pentru ceva mult mai pitoresc: un campionat de volei cu cardinalii, în curtea Vaticanului, în timp ce Papa rătăceşte de unul singur prin Roma. A-i reduce pe cardinali la nişte bătrânei naivi şi simpatici e înduioşător, dar prea puţin credibil (iar pe Moretti e greu să-l bănuieşti de naivitate). Multe scene sunt cusute, de fapt, cu aţă albă, însă nu e musai să credeţi, ci să vă bucuraţi de tot ce se întâmplă.
The Descendants
În contextul filmelor lui Alexander Payne, care pun accent pe criza ideii de masculinitate, The Descendants/ Descendenţii are mai puţine de spus decât About Schmidt sau Sideways. Poate doar că există un filon interior de care, în lumea post-macho, un bărbat cum e personajul lui George Clooney se poate agăţa. Nu e întâmplătoare alegerea lui în rol – ca vestit burlac ce este, are acel ceva solemn, profund bărbătesc, pe care taţii şi soţii actori şi l-au pierdut pe drum, după cum remarca un critic The Guardian.
Dar să punem punctul pe i de la început: The Descendants nu-şi merită nici un sfert din premiile obţinute (cinci nominalizări la Oscar!), iar Clooney nici atât. În ipostaza de soţ care-şi pierde soţia într-un accident şi experimentează emoţii puternice – şocul veştii că ea va muri, consternarea şi dezamăgirea că a fost înşelat, emoţia apropierii fiicelor lui etc. – gama de expresii faciale ale lui Clooney se reduce la a face ochi mari. Asta pe lângă faptul că moartea iminentă a soţiei şi mamei copiilor ar trebui să plutească greu în atmosferă, însă nu devine decât un prilej de glume morbide. Poate şi peisajul inspiră la neseriozitate – o insulă din Hawaii unde şi corporatiştii poartă şlapi şi tenişi. În orice caz, nu pierdeţi mare lucru dacă l-aţi ratat.
One for the Money
Stephanie Plum (Katherine Heigl) e o tânără fără job care, pentru a face rost de bani, îşi încearcă norocul ca vânător de recompense. Chestia se complică atunci pentru că primul ei „client” e un tip care i-a frânt inima în liceu. Deşi reuşeşte să ofere un umor agreabil, filmul nu trece de nivelul de comedioară cu o păpuşică zăpăcită pusă în situaţii pentru care e total nepregătită – încă un film care nu face altceva decât să întărească o listă întreagă de clişee despre femei.
One For the Money/Face toţi banii e regizat de Julie Ann Robinson, care a mai semnat şi câteva episoade din Grey’s Anatomy sau Weeds.
Haywire
Cursa pentru supravieţuire a lui Steven Soderbergh e lăudată în special pentru încrederea investită în luptătoarea de arte marţiale Gina Carano, care nu are doar tehnică, ci şi carismă. De fapt, scenariul în sine, schematic şi destul de clişeistic, pare un pretext pentru a-i da Ginei Carano ocazia să se bată în faţa camerei de filmat, scrie Los Angeles Times.
Comparat cu celălalt thriller cu spioni cu care concurează în box office weekend-ul acesta, Haywire nu are decât de pierdut. Armătura de staruri – Ewan McGregor, Michael Fassbender, Channing Tatum, Michael Douglas – nu adaugă filmului substanţă, doar ştaif.