Despre sexul în cinema, la „Ca-n filme”

0
651

În cea de-a patra ediţie a emisiunii „Ca-n filme” din acest sezon – difuzată duminică, 7 octombrie, de la 20.20, pe Digi24, şi în reluare luni, de la 17.00, pe Digi Film – se vorbeşte despre sex. Despre revoluţia sexuală în cinema, de la începuturi, când până şi un sărut era interzis pe marele ecran, până în prezent, când nu prea mai există asemenea tabuuri. Prezentatorul acestei editii este actorul Dorian Bogută (Francesca, Portretul luptătorului la tinereţe, Caravana cinematografică).

Laurenţiu Damian şi Elena Saulea  povestesc cu umor despre producţiile care au împins limitele în reprezentarea sexualităţii în istoria cinematografiei, iar Ada Condeescu împărtăşeşte din experienţa ei personală şi mărturiseşte cum se simte o actriţă atunci când filmează o secvenţă de sex.

Laurenţiu Damian: „Lumea de cinema, dacă ar trebui să facem o, cum să spun eu, un rezumat al acestui element care se cheamă sex sau preambulul sexului, ar trebui să privim o secvenţă celebră din Giuseppe Tornatore, Cinema Paradiso. În filmul acesta apăreau filmele la cinema şi venea reprezentantul catolicismului, un preot, care avea un clopoţel. Şi, la sunetul clopoţelului, se puneau bileţele pe peliculă şi se tăiau. Ce se tăia? Se tăia sărutul, vorba lui D. Isucheanu, indiferent dacă era lung sau scurt. Se tăia îmbrăţişarea, se tăia detaliul de genunchi, şi de pulpă la femeie, şi în general budoarul era un element care nu apărea decât, să spunem, tangenţial”.

La rubrica „Interviu cu un cineast”, Ada Condeescu vorbeşte cum îşi gestionează cariera şi rolurile, de ce şi-a dorit această meserie, dar şi cum a fost să fie premiată la Festivalul de Film de la Sarajevo pentru rolul din Loverboy, al doilea film în care a jucat.

Ada Condeescu: „Şi eu aş vrea să ştiu de ce am devenit actriţă. Cred că a fost aşa, şi un soi de întâmplare, dar şi o dorinţă foarte puternică. De când eram mică mă jucam tot timpul, aşa îmi cream eu poveşti, inventam, mă uitam în oglindă, mi se părea că sunt prinţesa Egiptului, îmi făceam tot felul de scenarii de genul acesta”.

Tot duminică, echipa „Ca-n filme” aduce imagini în premieră de pe platourile de filmare ale Roxanne, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, care se turnează chiar zilele acestea. Actorii din rolurile principale, Şerban Pavlu şi Diana Dumbravă, povestesc despre personajele lor şi primele scene filmate.

Şerban Pavlu (actor): „Ce m-a atras la acest scenariu și chiar mi-a creat dorința asta de a face rolul este povestea. Și știu că și ăsta este un răspuns stereotip, dar chiar e un film cu o poveste foarte… un film care dramaturgic funcționează, foarte clasic, o poveste care se construiește ușor ușor, care te lasă să vezi punctele de vedere ale fiecărui personaj, și care acumulează pentru personajul principal din ce în ce mai multe informații care duc la din ce în ce mai multe istorii sufletești opuse uneori… la tot felul de concluzii spre final și către un climax! E un scenariu foarte bogat pentru actori și e un scenariu de actori ”

Puteţi viziona integral ediţiile anterioare ale Ca-n filme pe pagina dedicată emisiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here