„După dealuri”, în topul „Sight & Sound” al celor mai bune filme

0
517

După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, figurează pe poziţia a opta în clasamentul celor mai bune filme lansate în 2012, realizat de prestigioasa revistă Sight & Sound. Pe primul loc se află un alt film care implică munca unui cineast român, The Master, de Paul Thomas Anderson, o dramă despre mişcările religioase înfiinţate în anii 50 de personaje dubioase, dar carismatice, la care Mihai Mălaimare Jr. semnează imaginea.

Echivalenta publicaţiei franceze Cahiers du Cinema în lumea anglo-saxonă, revista lunară este editată de British Film Institute încă din 1934.Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, Sight & Sound a reunit voturile a 100 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film. Topul se află în numărul curent Sight & Sound, abia ieşit pe piaţă în formă tipărită, însă nu şi pe online. Blogurile şi site-urile engleze au preluat însă ierarhia din paginile revistei.

Câştigător al premiului pentru inovaţie la Festivalul de la Berlin, Tabu, al regizorului portughez Miguel Gomez, vine pe locul al doilea, urmat de Amour, în regia lui Michael Haneke, proaspăt încoronat cu titlul de Cel mai bun film european al anului la Gala Academiei Europene de Film.

Una dintre cele mai fascinante experienţe cinematografice ale lui 2012 se află pe poziţia a patra – Holy Motors, periplul unui bărbat prin 12 vieţi diferite, într-o singură zi, în Paris. Regia îi aparţine francezului Leos Carax. Pe locul 5 se regăseşte Beasts of the Southern Wild, de Benh Zeitlin, premiat cu Camera d’Or la Cannes, istoria emoţionantă a unei fetiţe de culoare şi a tatălui ei care trăiesc pe o insulă ameninţată de ape. La egalitate, ca număr de voturi, apare horror-ul Berberian Sound Studio, semnat de Peter Strickland, autorul unui film realizat în România, Katalin Varga.

După dealuri ocupă acelaşi loc, 8, cu alte trei filme: Cosmopolis, Once Upon a Time in Anatolia şi This is Not a Film, acesta din urmă transportat ilegal peste graniţa Iranului pentru a fi adus la Cannes.

În 2010, topul cuprindea două titluri româneşti – Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică, şi Aurora lui Cristi Puiu. Anul trecut, pe primul loc în preferinţele criticilor se afla Tree of Life, filmul distins cu Palme d’Or al lui Terrence Malick.

Topul Sight & Sound pe 2012

1. The Master, regia Paul Thomas Anderson

2. Tabu, regia Miguel Gomes

3. Amour, regia Michael Haneke

4. Holy Motors, regia Leos Carax

5. Beasts of the Southern Wild, regia Benh Zeitlin

= Berberian Sound Studio, regia Peter Strickland

7. Moonrise Kingdom, regia Wes Anderson

8. După dealuri, regia Cristian Mungiu

= Cosmopolis, regia David Cronenberg

= Once Upon a Time in Anatolia, regia Nuri Bilge Ceylan

= This is Not A Film, regia Jafar Pahani & Mojtaba Mirtahmaseb

Sursa: www.adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here