Chuck Norris vs. Communism, documentarul Ilincăi Călugăreanu despre traficul de cultură pop din Vest, prin casete video piratate, în România lui Nicolae Ceaușescu, a fost selecționat în competiția internațională de documentar a Festivalului de la Sundance, cel mai important eveniment dedicat cinema-ului independent de peste Ocean. Filmul merge pe urmele casetelor și spune povestea vocii inconfundabile a celei care le-a tradus, Irina Margareta Nistor.
Co-producția Marea Britanie-România-Germania este unul dintre cele 12 titluri concurente din secțiunea World Cinema Documentary Competition, alături de filme precum Censored Voices, în regia lui Mor Loushy, cu înregistrările cenzurate ale unor interviuri cu soldați israelieni, după războiul de șase zile din 1967, luate de Amos Oz, The Chinese Mayor, de Hao Zhou, despre lupta unui primar din China de a transforma un oraș minier într-un paradis turistic, The Visit, regia Michael Madsen, care explorează lumea oamenilor de știință din agențiile spațiale, Pervert Park, de Frida și Lasse Barkfors, despre viața foștilor condamnați pentru delicte sexuale, undeva în Florida, sau The Amina Profile, filmul lui Sophie Deraspe despre două femei care se iubesc și a căror poveste de dragoste devine un thriller sociopolitic, în timpul Primăverii Arabe.
„Vorbind despre filmele cele mai populare din acea perioadă, Irina Nistor mi-a spus că Chuck Norris, Van Damme şi Bruce Lee erau cei mai iubiţi şi asta poate şi pentru că, la un anumit nivel, ei reprezentau eroii care ar fi putut să câştige în orice luptă, chiar şi în cea împotriva regimului de atunci – aşa că Chuck Norris împotriva comunismului mi s-a părut un titlu mai mult decât potrivit. În esenţă, filmul este despre rezistenţă şi despre creativitate în faţa unui regim opresiv. Vizionarea filmelor traduse de Irina Nistor, deci şi a celor cu Chuck Norris, reprezenta un act de micro-rezistenţă, dacă putem să-i spunem aşa, la regimul de atunci şi astfel, fără să o ştie, Chuck Norris a ajuns să fie un oponent al comunismului”, spunea Ilinca Călugăreanu pentru Filmreporter.ro, într-un interviu.
Producătorul filmului este Mara Adina (Vernon Films), iar co-producător din partea României, Monica Lăzurean-Gorgan, de la 4PRoof Film. Potrivit acesteia din urmă, documentarul a fost descalificat și nu a obținut finanțare în 2013, la prima sesiune a concursului de proiecte al Centrului Național al Cinematografiei, pentru că apăruseră informații în presă despre el.
Interviul integral: „Chuck Norris vs. Communism”: casetele Irinei-Margareta Nistor, subiect de film