„Shame”, filmul lui Steve McQueen despre dependenţa de sex, în premieră la B-EST

1
602
Michael Fassbender în "Shame"
Michael Fassbender în "Shame"

Shame, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului irlandez Steve McQueen şi unul dintre cele mai discutate filme ale anului 2011, va fi proiectat în exclusivitate în cadrul celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (19-25 martie 2012). Ceea ce înseamnă că drama despre adicţia de sex, cu Michael Fassbender pe afiş, nu va rula şi în cinematografele din România.  Laureat la Veneţia cu premiul FIPRESCI, Shame i-a adus lui Fassbender Copa Volpi pentru interpretare şi a fost nominalizat la Globurile de Aur (Cel mai bun actor), BAFTA (Cel mai bun actor şi Cel mai bun film britanic) şi Independent Spirit (Cel mai bun film internaţional).

Shame, un studiu de caz deranjant şi ambiţios, cu un Michael Fassbender „expus” în rolul unui tip dependent de sex sălăşluind într-un New York alienant, a fost primit cu entuziasm de către critica de specialitate. Lipsa lui Fassbender de pe lista nominalizaţilor la Oscar a fost amendată de majoritatea, filmul fiind catalogat drept „un extraordinar exemplu de regie şi actorie” (Chicago Sun-Times) sau „curajos, splendid jucat şi cutremurător de emoţionant” (Empire).

Alături de Shame, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti va prezenta, în afara competiţiei, câteva dintre cele mai percutante şi mai titrate filme ale lui 2011. Cap de afiş al acestei categorii este We Need To Talk About Kevin al britanicei Lynn Ramsay, cu Tilda Swinton în rolul principal. Ecranizare a unui bestseller de Lionel Shriver despre relaţia disfuncţională dintre o mamă şi fiul ei (cu trimiteri la masacrul de la Columbine), filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur (interpretare feminină) şi se află în plină campanie BAFTA pentru categoriile regie, interpretare feminină şi Cel mai bun film britanic. Filmul va fi prezentat în cadrul festivalului într-o avanpremieră, prin amabilitatea distribuitorului român Transilvania Film.

Tot în cadrul secţiunii necompetitive a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti şi tot în premieră va rula Red State, primul film horror realizat de Kevin Smith, lansat într-un cor de controverse la Sundance 2011; Les Geants, câştigătorul secţiunii Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2011 şi, totodată, cel mai recent film al actorului belgian Bouli Lanners, laureat cu trofeul Bucureşti IFF 2009 pentru Eldorado; şi The Murderer, lansat în secţiunea Un Certain Regard – Cannes 2011, scris şi regizat de Na Hong-jin, debutat acum trei ani cu ultra-violentul The Chaser.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturala CHARTA în parteneriat cu NOI MEDIA – PRINT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Uniunii Cineaştilor din România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here