În perioada 8 – 12 martie, British Council România aduce câteva dintre cele mai noi filme englezeşti, la Zilele Filmului Britanic, care vor avea loc la Studioul Horia Bernea din incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Programul cuprinde 10 proiecţii, câte două în fiecare seară, cu începere de la ora 18.00, respectiv 20.00.
Seria de filme britanice debutează joi, 8 martie, la ora 18.00, cu un documentar biografic, The British Guide to Showing Off, care are ca subiect central show-ul Alternative Miss World – concept al artistului britanic contemporan Andrew Logan. Această lucrare de artă vivantă, sculptură vie, după cum o numeşte creatorul ei, este un spectacol scandalos, anarhic şi copleşitor, o paradă nebunească de costume şi costumaţii, un spectacol al unei frumuseţi altfel, la polul opus al standardelor oficiale ale esteticului.
Al doilea film al serii, Coriolanus, este proiectat în premieră în România. Debutul în regie al actorului Ralph Fiennes este o adaptare cinematografică a piesei cu acelaşi nume, creaţie a lui William Shakespeare. Tragedia istorică devine un film de acţiune captivant în regia celebrului Ralph Fiennes, care are şi rolul principal. Coriolanus îi are în distribuţie şi pe Gerard Butler şi Vanessa Redgrave.
Un alt documentar multi-premiat din programul British Film Days este Senna, de Asif Kapdia, care evocă viaţa lui Ayrton Senna, triplu campion al Formulei 1. Un sportiv veritabil, timid în faţa camerelor de filmat, dar adversar redutabil pe pista de curse, brazilianul Senna a ajuns un superstar mondial. În anul 1994, la Grand Prix-ul de la San Marino, Ayrton Senna şi-a pierdut viaţa în timpul cursei, într-un accident urmărit de trei sute de milioane de telespectatori.
Black Pond (2011), în regia lui Tom Kingsley, Will Sharpe, este o tragi-comedie despre o familie britanică obişnuită care ajunge să fie acuzată de crimă după ce un străin le moare la cină. În distribuţie: Chris Langham (câştigător a două premii BAFTA) şi Simon Amstell (de două ori câştigator al premiului Britanic pentru Comedie).
How to Re-establish a Vodka Empire (2012), de Daniel Edelstyn, un alt documentar, urmăreşte aventura regizorului Daniel Edelstyn, aflat în căutarea propriei moşteniri evreieşti din Ucraina. „Investigaţia” îl conduce la descoperirea unei distilerii de vodcă deţinute cândva de strămoşii săi şi la încercarea de a reînvia această moştenire. Filmul va fi prezentat în avanpremieră la Bucureşti, lansarea oficială urmând să aibă loc în Marea Britanie la jumătatea lunii martie.
Skeletons (2010), regia Nick Whitfield, este o comedie neagră, foarte englezească, despre doi parteneri de afaceri cu un business special şi inedit: doi „exorcişti” care ajută doritorii să scape de secretele trecutului, de aşa-numitul „schelet din dulap”. Originalitatea poveştii, umorul consistent şi jocul actorilor principali i-au adus filmului cronici favorabile şi selecţii la mai multe festivaluri.
Programul complet poate fi consultat aici.