Versiunea finală a filmului „Hodorkovski” a fost furată din studioul regizorului

0
629

Varianta pentru cinema a documentarului Hodorkovski, care urmăreşte controversatul proces şi detenţia oligarhului Mihail Hodorkovski, oponentul lui Vladimir Putin, a fost furată din biroul regizorului german Cyril Tuschi, anunţă „The Hollywood Reporter”. Două hard-uri şi două laptopuri conţinând versiunea finală a filmului, pregătită pentru premiera din cadrul Berlinalei (10 – 20 februarie), au dispărut joi seara, potrivit declaraţiilor date de cineast poliţiei din Berlin. Este deja a doua tentativă de a distruge filmul: în timp ce se afla într-o vacanţă în Bali, lui Cyril Tuschi i-a fost furat un alt laptop ce conţinea o variantă provizorie a producţiei.

Din fericire, o variantă neterminată fusese trimisă cu două zile înainte organizatorilor festivalului, iar presa din Berlin a vizionat-o deja la finalul lui ianuarie. Din primele relatări, se pare că filmul este bine realizat şi are o viziune mai mult sau mai puţin neutră asupra cazului Hodorkovski. Pe 14 februarie, documentarul ar trebui să aibă premiera mondială în cadrul secţiunii Panorama, alături de alte peste 50 de titluri.

Furtul alimentează teoriile despre implicaţile Kremlinului, deşi poliţia a declarat că nu are dovezi în acest sens. Pe de altă parte, e posibil să facă parte dintr-o foarte inteligentă campanie de marketing.

În documentar, regizorul Cyril Tuschi a pornit de la o interogaţie personală: de ce s-a întors Hodorkovski în ţară oferindu-i lui Putin ocazia de a-l aresta şi nu a rămas în Occident? Recent, la cei şapte ani de închisoare deja executaţi, omului de afaceri i s-au adăugat alţi şapte, printr-o sentinţă a judecătorilor ruşi. Tuschi a reuşit să-i ia un prim interviu filmat după toţi aceşti ani, interviu în timpul căruia Hodorkovski se află sub pază, în spatele unui geam.

Un documentar despre Mihail Hodorkovski, în premieră mondială la Berlin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here