Eroii Discovery au primit aplauze la TIFF

1
344
Echipa Discovery la filmări. Sursa: Discovery Channel
Echipa Discovery la filmări. Sursa: Discovery Channel

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF. „Eroii Discovery” au fost protagoniştii serii de luni, la TIFF Meeting Point din Cluj. Au avut suficient de mulţi admiratori încât peticele de iarbă, scaunele şi bordurile să nu fie de ajuns. În spiritul de camaraderie şi voie bună pe care-l predică şi personajele celor 10 filmuleţe, spectatorii nu s-au supărat nici când proiecţia s-a blocat pentru câteva minute. Iar poveştile cele mai impresionante au sfârşit în aplauze.

Unul dintre „eroii Discovery”, singurul din Cluj, şi-a adus familia la proiecţie. „Am lucrat şi azi la ea, că scârţâia”, i-a spus, peste masă, fiului. „Ea” este o bicicletă 100% din lemn pe care Sandor Cjirzak (67 de ani) a şlefuit-o timp de un an şi care e obiectul unui mare vis: drumul Cluj – Budapesta, pedalând. Dacă l-ar ţine, bicicleta ar fi eroina lui.

Campania „Oricine poate fi erou” se va finaliza o dată cu TIFF-ul, pe 12 iunie, când una dintre poveşti, cea mai votată, va primi 3 000 de euro. E o sumă cu care protagoniştii ar lua-o probabil din loc cu velierul, motocicleta sau bicicleta pe alte trasee dificile, ar continua să piloteze, să se dea cu parapanta, să urce munţii, să traverseze deşerturile, să cerceteze peşteri, să împădurească munţi sau să meşterească obiecte la care nimeni nu s-ar gândi. Nu sunt poveştile unor eroi în sensul pe care îl dă Hollywood-ul (în special), ci a unor oameni care şi-au depăşit fricile de tot felul sau şi-au pus în practică visele – ceea ce e mai mult decât pot face majoritatea dintre noi.

„Cândva” înseamnă, de fapt, „niciodată”

De pildă, după ce a scăpat de cancer la 22 de ani, o femeie şi-a depăşit frica de moarte şi a urcat pe motocicletă, a traversat trecătoarea himalayană Khardoung La, apoi Patagonia, s-a apucat de pilotat avioane, de neurochirurgie, de cântat într-o formaţie – mai tot ce visează fiecare dintre noi cu gândul că o vom face „cândva”. Însă Elena Mişcodan a învăţat că acest „cândva” înseamnă, pentru cei mai mulţi, „niciodată”.

La fel, Laurenţiu Şerban îşi continuă viaţa într-un ritm intens (parapantă, motocicletă, alpinism) ca şi cum accidentul în urma căruia şi-a pierdut piciorul (a călcat pe o mină antipersonal în Afganistan) ar fi fost unul minor, iar după ce s-a întors în ţară, a înfiinţat o asociaţie care să-i sprijine pe militarii răniţi şi pe familiile celor decedaţi. Judecând după aplauze, povestea lui a fost şi preferata publicului de la TIFF, urmată de cea a lui Alin Ulhmann-Uşeriu. Un alt personaj, Paul Dicu, a traversat 243 de km de deşert alergând, o experienţă similară cu moartea, la capătul căreia te simţi renăscut.

Cele zece poveşti au fost cernute din câteva sute propuse în luna martie, iar filmuleţele de 3 minute au fost realizate de aceeaşi echipă tehnică în aproape o lună, timp în care a bătut un drum de 5500 de kilometri. Unii dintre protagonişti şi susţinători s-au implicat mai mult la filmări şi montaj, alţii au lăsat conceptul şi finisajul pe mâna echipei Discovery. Toate vor fi difuzate de Discovery Channel în cursul acestui an.

Puteţi vota în continuare, până pe 11 iunie, pe pagina de Facebook a campaniei.

Iată mai jos poveştile celor zece „eroi Discovery”.

1. Alin Uhlmann-Uşeriu (41) plantează „oameni şi nu copaci”, mărturiseşte în documentar. A antrenat sute de voluntari în proiecte de educaţie ecologică la Tăşuleasa, Poiana Negri şi în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava. A plantat 100.000 de puieţi în 10 ani şi a convins sute de tineri că e important să-ţi pese.

2. Andrei Cemortan (40) este pasionat de istoria celor două Războaie Mondiale şi a reuşit să adune o colecţie impresionantă de efecte militare şi poveşti din zonele în care au avut loc bătălii. Face expediţii prin ţară, explorează locuri şi strânge istoriile în articolele pe care le publică.

3. Anton Duma (44) a participat la expediţia cicloturistică „Descoperă-te în necunoscut”, unul dintre cele mai lungi trasee pe care le-a străbătut – 18,430 de kilometri, prin 23 de ţări din Europa. Expediţia a durat un an, din care Anton a pedalat 178 de zile. Bugetul i-a fost extrem de redus (200 de euro), dar comunităţilor de români pe care le-a întâlnit de-a lungul expediţiei l-au ajutat să continue

4. Elena Mişcodan (33) este primul motociclist român care a traversat trecătoarea himalayană Khardung La (5602 m altitudine). A ajuns în Patagonia, la Marea Barieră de Corali, la Cascada Victoria sau Marele Canion, s-a apucat de pilotaj, neurochirurgie şi cântat. Toate după ce învins cancerul, la doar 22 de ani.

5. Florin Limbovici (34) este un pionier în mişcare alternativă şi primul român calificat (între primii 8) la Cupa Mondială de Slackline 2011 (un sport puţin cunoscut la noi, care presupune mersul pe corzi elastice, uneori între stânci sau peste ape, la mare înălţine), de la Munchen. Limbox, cum îl alintă prietenii, este alpinist utilitar, instructor de escaladă şi slackline.

6. Mihai Pătraşcu (42) este director de imagine şi căpitanul velierului Allegro, o ambarcaţiune „bricolată” manual chiar de tatăl său, primul yacht românesc care a câştigat o regată internaţională – Odyssail 2006.

7. Oana Mirela Chachula (32) este chiropterolog (studiază liliecii) şi biolog investigator la Muzeul Naţional de Istorie a României. A cartografiat în premieră 10 kilometri de peşteră, face alpinism, scufundări şi este pasionată de fotografie. În ultima sa expediţie, alături de cercetători străini, a făcut descoperiri importante.

8. Paul Dicu (42) a terminat o cursă pe care unii nu o termină niciodată: Marathon des Sables. O cursă de 243 de km, la 47 de grade, cu un rucsac de 10 kg în spate şi somn la 5 grade, cel mai greu maraton din lume. Este scanfandru la delfinariu, practică arte marţiale şi antrenează pro-bono o unitate a trupelor speciale din Constanţa.

9. Sandor Czirjak (67) este faimos în Cluj pentru talentul şi îndemânarea de a prelucra manual lemnul. Una dintre lucrările sale preferate este o bicicletă realizată 100% din lemn, perfect funcţională, cu care Sandor a parcurs până acum peste 500 de km.

10. Laurenţiu Şerban (32) şi-a pierdut un picior în urma unei misiuni în Afganistan, dar îşi continuă viaţa într-un ritm extrem de intens: zboară cu parapanta, face alpinism şi are o motocicletă de mare viteză. După ce s-a întors în ţară, a înfiinţat o asociaţie care să-i sprijine pe militarii răniţi şi pe familiile celor decedaţi.

 

http://www.facebook.com/#!/discovery.romania?sk=app_114637715281313

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here