„Only God Forgives”, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest

0
527

Only God Forgives1

Devenit unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, după succesul lui Drive – plasat de majoritatea criticilor pe primele locuri în topurile pe 2011 – Only God Forgives, în regia lui Nicolas Winding Refn, va fi proiectat în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie, Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu).

Stilistic, filmul continuă pe linia lui Drive: este un western modern, ultraviolent, cu accente noir, pe fundalul unui oraș decăzut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic și tăcut implicat în mafia drogurilor, având ca paravan un club de box thailandez. Când fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote, îl constrânge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți. Distribuitorul român al filmului este Independența Film.

Tot în premieră în România, va rula și filmul japonez recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes. Like Father, Like Son, în regia lui Kore-Eda Hirokazu, este o dramă subtilă, atașantă și cu destul umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceștia au fost schimbați între ei la naștere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în fața unei dileme aproape imposibile, unul dintre tați se confruntă pentru prima dată cu el însuși și cu ideea de tată.

Kore-Eda Hirokazu este unul dintre cei mai apreciați regizori asiatici contemporani, fiind selecționat anterior la Cannes cu alte trei filme: Distance (2001), Nobody Knows (2004) și Air Doll (2009).

Premiul pentru scenariu i-a fost acordat anul acesta unui alt regizor asiatic selecționat de trei ori în competiția oficială de la Cannes, Jia Zhangke, recunoscut drept unul dintre cei mai talentați și provocatori cineaști (în 2006, a obținut Leul de Aur cu Still Life).

A Touch of Sin, o dramă impresionantă în patru părţi despre violenţa în China contemporană, este inspirată de tragedii reale întâmplate în ultimii ani. Un miner se revoltă împotriva corupției liderilor satului. Un muncitor întors acasă de Anu Nou descoperă ce poate face o armă de foc. O recepționistă frumoasă a unui salon de spa e ia o decizie dramatică atunci când un client bogat încearcă să abuzeze de ea. Un tânăr muncitor în fabrică schimbă locurile de muncă încercând în zadar să-și facă viața suportabilă.

„China se schimbă rapid, într-o direcție care o face să pară mai prosperă. Însă foarte mulți oameni se confruntă cu crize individuale din cauza prăpastiei din ce în ce mai mari dintre bogați și săraci. E clar vă violența e cel mai la îndemână mod prin care cei slabi își pot recâștiga demnitatea”, a explicat Jia Zhangke la Cannes.

Din India vine și un mic regal cu celebrități de Bollywood, The Lunchbox, în regia lui Ritesh Batra. Atât de încântat a fost publicul Semaine de la Critique, încât l-a votat masiv, filmul primind trofeul Grand Rail d’Or. „Deliciosul debut”, cum îl numește publicația „Variety”, îi are pe afiș pe Irrfan Khan, una dintre marile vedete ale Bollywood-ului, alături de tânăra Nimrat Kaur. Comedia dulce-amăruie are în centru eficientul serviciu de livrare din Mumbai, practicat de circa 5000 de dabba, din tată în fiu.

De 120 de ani, acești dabbawallah duc mâncarea gătită acasă de neveste bărbaților lor, la serviciu. Pentru că nu știu să citească, se orientează folosind un cod complex de culori și simboluri. Universitatea Harvard a studiat sistemul lor și a conchis că se produce o eroare o dată la 4 milioane de livrări.

The Lunchbox este povestea unei astfel de erori, care pune în legătură o femeie ce încearcă să reaprindă scânteia dintre ea și soțul ei, gătindu-i bunătățuri, și un bărbat mai în vârstă, solitar. Între cei doi începe un flirt epistolar și, încet-încet, acest vis frumos amenință să-i ia pe sus.

***

Biletele s-au pus în vânzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiecțiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanență pe www.filmedefestival.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here