Peste 8000 de spectatori la Kinodiseea

0
405

Kinodiseea, Festivalul internaţional de film pentru copii, aflat la a treia ediţie, a adus peste 8000 de spectatori la evenimentele din cadrul festivalului – proiecţii de film, ateliere de actorie, montaj, scenografie, dans, costume, origami şi altele, la spectacolele de circ şi dans, la balul mascat şi la Ziua Porţilor Deschise, cânf micuţii au pătruns în culisele cinematografiei, cercetând camera de proiecţie.

Festivalul a avut loc în perioada 1-6 noiembrie la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Cinema Eforie şi Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Duminică, la ora 17:00, înainte de proiecţia de închidere a festivalului – cu pelicula Viaţă de pisică (r. Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, 2010), cel mai bun film francez pentru copii al anului 2010, cu peste 100 000 de intrări în Franţa în primul weekend de la lansare – a avut loc gala de decernare a premiilor Kinodiseea. Cele două jurii, cel de copii şi juriul ECFA (Asociaţia Europeană a Fimului pentru Copii), format din directorii unora dintre cele mai importante festivaluri de film pentru copii din lume, au ales câştigătorii dintre cele şase filme aflate anul acesta în competiţie.

Juriul format din şase copii cinefili şi talentaţi (Anastasia Rădulescu, Brenda Ştefănescu, Marcu Andrei Solomon, Maria Niţulescu, Mihnea Iancu şi preşedintele juriului, Sophia Neacşu) a acordat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj pentru copii şi Premiul pentru cel mai bun scenariu filmului Mâinile Sus! (r. Romain Goupil, Franţa, 2010), film care s-a bucurat de peste 80.000 de intrări în primele două săptămâni de la lansarea în Franţa.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost câştigat de actriţa Jules Ritmanic, pentru rolul Blaise din aceeaşi peliculă, Mâinile Sus!. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decernat filmului Eu sunt rotund (I am Round, Mario Adamson, 2011).

Membrii juriului ECFA, Petr Koliha, directorul Festivalului Internaţional de Film pentru Copii de la Zlin (Cehia), Celine Ravenel, director artistic al festivalului de film pentru copii Cine-Jeune (Franţa) şi Even Thunes Jensen, selecţioner pentru festivalul internaţional de film pentru copii din Kristiansand (Norvegia), au acordat Premiul ECFA pentru cea mai bună producţie europeană peliculei Decolarea (r. Ian Power, Irlanda, 2010).

“Filmul este bazat pe o poveste reală, este plină de umor cald, actorie bună şi are un mesaj universal despre relaţiile interumane.” Premiul a fost înmânat Excelenţei Sale, ambasadorului Irlandei la Bucureşti, John Moharan. Filmul Kooky (r. Jan Sverak, Cehia, 2010) a fost distins cu o menţiune specială “pentru calitatea artistică ieşită din comun şi stilul de animaţie impresionant”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here