„Visul lui Adalbert” ia un premiu special al juriului, la Tallinn

3
479

Visul lui Adalbert, primul film al regizorului Gabriel Achim, a câştigat Menţiunea Specială a Juriului pentru Debut la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Black Nights” de la Tallinn (16-30 noiembrie 2011), în Estonia. La festival au fost prezenţi regizorul Gabriel Achim şi producătorul delegat Daniel Burlac.

Pelicula a făcut parte dintr-o selecţie puternică, în care s-au aflat, printre altele, şi trei filme premiate anul acesta la Cannes: The Artist (regia Michel Hazanavicius), Elena (regia Andrei Zvyagintsev) şi We Need To Talk About Kevin (regia Lynne Ramsay).

Potrivit unui comunicat, Peter Zeitlinger, operatorul preferat al lui Werner Herzog, a precizat că juriul, din care a făcut parte şi Sergei Loznitsa, a inventat această menţiune special pentru a recompensa debutul regizorului român. În 2009, tot la Tallinn, Gabriel Achim a câştigat premiul pentru cel mai bun proiect din cadrul Baltic Event Co-production Market.

Filmul a mai participat la festivalurile de la Reykjavik, Salonic (în prezenţa unuia dintre protagoniştii finalei Ligii Campionilor din ’86, antrenorul actual al PAOK Salonik – László Bölöni) şi Malatya şi va fi prezentat publicului din New York la începutul acestei luni.

Visul lui Adalbert explorează într-un registru comic modul în care festivismul comandat şi absurd legat de ziua aniversară a Partidului Comunist Român intră in conflict cu spontanul şi imprevizibilul entuziasm colectiv care a însoţit victoria Stelei în finala câştigată la Sevilla, pe 7 mai 1986. Scenariul este semnat de Gabriel Achim şi scriitorul Cosmin Manolache. Din distribuţie fac parte actorii Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Alina Berzunţeanu, Mimi Brănescu şi Paul Ipate.

Este o producţie Green Film şi 4 Proof Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Proiectul a fost dezvoltat cu sprijinul: Connecting Cottbus, Cottbus IFF, 2008/ Ateliers d’Angers, 2009/ Crossroads, Thessaloniki IFF, 2009/ Baltic Event co‐production market, Tallinn IFF, 2009/ Works in progress, Karlovy Vary IFF, 2010/ Works in progress, Thessaloniki IFF, 2010.

Visul lui Adalbert va ajunge pe marile ecrane din România în primăvara lui 2012.

Visul lui Adalbert – trailer from Green Film on Vimeo.

3 COMENTARII

    • De data asta ai de dreptate si nu prea:) Ai dreptate ca e Mentiune Speciala si nu Premiu Special (desi, nefiind alte premii care sa poarte titulatura Special Award, nu e chiar asa mare greseala), dar nu e in afara palmaresului, e un premiu dat de juriul competitiei special pentru acest debut, dupa cum o mentioneaza si comunicatul.
      Oricum, multumim pentru corecturi!

      • Gresit. In afara de Marele Premiu, toate celelalte sunt Premiul Juriului. Special sau nu, tine de titulatura oficiala a premiului. Nu se inventeaza Premii Speciale in afara palmaresului oficial. Palmaresul oficial este cel afisat pe site sau in catalogul festivalului INAINTE de inceperea festivalului. Ulterior, juriul poate acorda mentiuni (speciale sau onorifice) in functie de preferintele membrilor pe langa Premiile oficiale. In orice caz, ideea ramane aceeasi: o mentiune nu este un premiu. Iar comunicatul era slefuit din condei in asa fel incat o banala mentiune era transformata intr-un mega succes, de parca le-ar fi murit laudatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here