VIDEO: Regizorul ceh Jiří Menzel, premiu pentru întreaga carieră la TIFF

0
662

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

Regizor de film şi teatru, actor şi scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneţia, Karlovy Vary şi la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziţie cu posterele filmelor sale, parte a colecţiei unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj, anunţă organizatorii într-un comunicat.

„Un maestru al comediei umane”, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra şcoală de film FAMU în 1962. Coleg de generaţie cu Miloš Forman şi Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanţii Noului Val în cinematografia cehă. Scurtmetrajul său, Moartea domnului Baltazar, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit Pearls of the Deep / Micile perle, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI la Locarno, în 1965.

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj şi cu doi ani înainte de „primăvara de la Praga”, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi regizori europeni, câştigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu Trenuri bine păzite/ Closely Watched Trains/ Ostře sledované vlaky, unul dintre cele şase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase alte premii şi şansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a rămas însă în ţară şi a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

În 1968, obţinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă/ Capricious Summer/ Rozmarné léto, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: Ciocârlii pe sârmă/ Larks on a String/ Skřivánci na niti, o altă adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková, una dintre cele mai populare comedii ceheşti din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin. Este portretul amuzant al unei comunităţi săteşti din Cehia anilor 80, în care protagonişti sunt Otik (János Bán) şi Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor şi oameni simpli care au de-a face cu politica şi birocraţia atunci când un funcţionar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanţă la ţară.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short/ Postřižiny (Menţiune specială la Festivalul de la Veneţia, 1981), Sfârşitul vremurilor vechi/ The End of the Old Times/ Konec starých časů (Cel mai bun film – Festivalul Internaţional de Film de la Los Angeles, 1990) şi În slujba regelui Angliei/ I Served the King of England (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar – 2007). În prezent, regizorul se află în post-producţie cu noul său film, Don Juans/ Donšajni.

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, şi a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 şi 1992. Timp de 7 ani, între 1991 şi 1998, a fost şeful Studio 89, parte a renumitei companii de producţie Kratky Film. Montează, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, şi joacă la două teatre din Praga. Ca actor, a apărut în peste 40 de producţii. În 1996, preşedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh.

Câteva dintre afişele filmelor sale, realizate de artişti cehi, vor fi expuse la Muzeul de Artă din Cluj, între 18 mai şi 18 iunie. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecţia unică de afişe de film a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Trei dintre ele sunt creaţii contemporane, iar câteva dintre cele de dinainte de 1990 mai există în 2-3 copii, ceea ce ridică valoarea lor la câteva mii de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here