Ce vedem la Noaptea Albă a Filmului Românesc

0
454
Scenă din "Draft 7"
Scenă din "Draft 7"

Maratonul filmului românesc începe peste opt zile, pe 16 septembrie, în cinematografe din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Noaptea Albă a Filmului Românesc are în program filme recente, premiate în festivaluri, şi pelicule mai vechi, pe care publicul tânăr are şansa să le vadă pe ecran mare.

Vor fi proiectate producţii ca Morgen, debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, premiat la Locarno şi Salonic, Medalia de onoare, în regia lui Călin Peter Netzer, distins cu cinci trofee la Salonic şi alte două la TIFF (regie şi interpretare – Victor Rebengiuc) sau comedia romantică Bună! Ce faci?, de Alexandru Maftei.

Două documentare importante în program: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică) şi Şcoala noastră (r. Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma), selecţionată în competiţia World Documentary la cea de-a zecea ediţe a Festivalului de Film Tribeca şi prezentată la TIFF 2011. E povestea a trei copii romi care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie şi fac parte dintr-una din primele inţiative de desegregare şcolară din România.

La partea de filme clasice, oferta Nopţii Albe include excelentul O lacrimă de fată (un film de Iosif Demian puţin văzut în România, despre care puteţi afla mai multe aici), Concurs (r. Dan Piţa), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie) sau Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (r. Malvina Urşianu).

Programul mai cuprinde o selecţie de scurtmetraje, precum Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), selecţionat în competiţia Berlinalei, Bora Bora (r. Bogdan Mirică) câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc (secţiunea scurtmetraj) la TIFF 2011, Draft 7 (r. Luiza Pârvu), o frumoasă poveste de dragoste prezentată la Festivalul de Film de la Karlovy Vary sau Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), proiectat în premieră la TIFF 2011.

Răbdarea spectatorilor va fi răsplătită, după proiecţii, printr-un after party în Club Fabrica, unde cei care vor întreţine atmosfera sunt Gramatik, JFB, Unlocka, Dan Basu şi Charlie Dundeen. Gramatik este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de muzică electronică şi hip-hop din lume, cu peste 80.000 de discuri vândute în ultimii doi ani, iar DJ-ul britanic JFB e apreciat pentru mixajele din breakbeat, funk, drum and bass, turntablism, hip-hop, dubstep.

Accesul la party-ul de la Club Fabrica se face pe baza unui bilet în valoare de 20 de lei. Cei care vor achiziţiona un flyer special realizat de organizatori şi distribuit în perioada 14-16 septembrie în locaţiile de desfăşurare a Nopţii Albe vor plăti numai 15 lei.

În Capitală, Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Centrul Vechi, Terasa Clubului Fabrica, Terasa Green Hours şi incinta terasei Hanul lui Manuc.

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria, spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Studio, iar cei din Iaşi, la Cinema Republica.

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul complet al filmelor va fi disponibil în curând pe www.romfilmpromotion.ro. Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here