Nicuşor Dan, consultant în matematică la filmul „Evadarea”

0
436
Andrei Gruzsniczki, Nicuşor Dan şi Sorin Leoveanu_foto Ancuţa Iordăchescu
Andrei Gruzsniczki, Nicuşor Dan şi Sorin Leoveanu_foto Ancuţa Iordăchescu
Andrei Gruzsniczki, Nicuşor Dan şi Sorin Leoveanu_foto Ancuţa Iordăchescu
Andrei Gruzsniczki, Nicuşor Dan şi Sorin Leoveanu_foto Ancuţa Iordăchescu

Activistul Nicuşor Dan este consultant pe probleme de matematică la pelicula Evadarea, în regia lui Andrei Gruzsniczki, care se filmează zilele acestea la Bucureşti. Potrivit unui comunicat, filmul alb-negru are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. În rolurile centrale apar şi Ofelia Popii (iubita din tinereţe a matematicianului) şi Florin Piersic Jr. (ofiţer de Securitate).

Profesor de matematică la Şcoala Normală Superioară Bucureşti, cercetător al Academiei Române şi activist, Nicuşor Dan a schiţat conţinutul matematic al dialogurilor din film, a compus tot ce apare scris pe tablă, atât în cursul cercetărilor personale ale personajului, cât şi în faţa studenţilor la curs, şi a luat parte la filmarea câtorva secvenţe, asistându-l pe actorul Sorin Leoveanu.

„Regizorul a dorit ca domeniul de cercetare al eroului principal să fie teoria ondeletelor, care era emergentă în anii ‘80. Munca mea a fost să înţeleg stadiul acestui domeniu din matematică în anul în care se petrece filmul şi să propun subiecte de cercetare plauzibile ale personajului principal. Am schiţat conţinutul tezei lui de doctorat şi conţinutul celor două articole, unul publicat, celălalt în lucru, inspirându-mă, evident, din lucrări din epocă”, explică Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a obţinut Premiul I cu punctaj maxim la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 şi 1988, a studiat la École Normale Supérieure, între 1992 şi 1995, iar în 1998 a obţinut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII.

„Partea de cercetare a fost de nivelul unui cercetător profesionist din anul 1984, din domeniul de cercetare stabilit pentru film. Partea didactică, ce scrie pe tablă la curs, de nivelul anilor 2 şi 3 ai facultăţii de matematică. Nu am lăsat nimic la întâmplare. Pentru un spectator cu studii matematice, partea matematică din film este extrem de plauzibilă”, adaugă Nicuşor Dan.

Pe lângă Sorin Leoveanu, Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr., în distribuţia filmului figurează nume ca Virgil Ogăşanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Alina Berzunţeanu sau Mihai Călin.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul Cealaltă Irina, este şi autorul scenariului. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, Cristian Niculescu semnează scenografia, Dana Bunescu – montajul şi sunetul, Svetlana Mihăilescu – costumele, iar Constantin Fleancu se ocupă de sunet în priză directă. Director de producţie este Claudia Chima.

Filmul Evadarea este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei şi The Media Partnership. Bugetul este de aproximativ de 700.000 de euro, o parte consistentă din sumă fiind alocată reconstituirii anilor ‘80.

Filmările au început pe 15 octombrie, în diverse locaţii din Bucureşti, şi se vor încheia pe 20 noiembrie. Lansarea în România este programată pentru 2013.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here