„The Temptress”, un proiect inedit de animaţie şi documentar

1
545

Studioul de animaţie, efecte vizuale şi postproducţie DSG din Bucureşti, cel care a realizat animaţia filmului Crulic – Drumul spre dincolo, de Anca Damian, finisează The Temptress, un proiect inedit în România, o combinaţie originală de documentar, ficţiune şi animaţie. Regia îi aparţine cineastului irlandez David Kinsella, iar animaţia a fost creată de Dan Panaitescu.

The Temptress (titlu de lucru Child of Two Lands) este un mediumetraj de circa 30-35 de minute care aduce în discuţie problema inadaptării a două imigrante de culoare, mamă şi fiică, provenite din Sudan şi stabilite în Norvegia. Povestea celor două serveşte însă şi ca pretext pentru relatarea unei legende africane pline de mister şi cruzime, a unei leoaice care pleacă în lume în căutarea celui mai frumos bărbat, devorându-i în drumul ei pe cei pe care-i întâlneşte.

Filmul combină imaginile documentare cu tribul sudanez Dinka cu cele filmate în Norvegia, cu protagonistele, şi cu animaţie, care apare fie sub formă de inserţii în secvenţele filmate, fie ca scene separate create exclusiv în studio. Ponderea imagini filmate/animaţie este de aproximativ 50%-50%. Scenariul este semnat de Klaas Bense, editorul filmului este Şerban Georgescu, de la studioul Kolectiv România, iar de sunet se ocupă Alex Claude.

„Pentru noi este un proiect foarte ofertant din punct de vedere creativ. Am fost implicaţi încă din fazele incipiente, de la storyboard şi am lucrat apoi la partea de look development şi character design. Animaţia este creată în tehnica 2D cadru cu cadru, realizată exclusiv pe computer. În final vom avea peste 15 minute de animaţie, în majoritatea scenelor fiind vorba despre animaţie de personaj. În afară de personaje, s-au mai animat animale, fluide, efecte şi foarte mult sânge”, explică animatorul Dan Panaitescu, într-un comunicat.

Artistul Dan Panaitescu (fabricadedesene.blogspot.com) este specializat în animaţie 2D cadru cu cadru. Este unul dintre cei mai importanţi oameni din spatele animaţiei lungmetrajului Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Apreciat în mod special pentru stilul vizual eclectic şi expresiv, filmul a câştigat numeroase premii şi este primul lungmetraj românesc selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy.

Pentru animaţia din Crulic, Dan Panaitescu şi animatorii DSG Raluca Popa şi Dragos Ştefan au obţinut o menţiune specială din partea Uniunii Cineaştilor din România. Alături de Dragoş Ştefan este, totodată, unul dintre trainerii primului workshop de animaţie Anim’est – Animation Worksheep. În 2009, Dan a câştigat Premiul Anim’est pentru Cel mai bun clip publicitar.

David Kinsella (48 de ani) a câştigat, la rândul său, numeroase premii importante ca fotoreporter şi cineast. Născut în Irlanda, artistul s-a stabilit în Norvegia în 1991, în ambele ţări câştigând de mai multe ori titlul de Fotoreporterul Anului. A regizat documentare pe subiecte puternice precum Killing Girls, A Beautiful Tragedy şi Love Letters from a Children’s Prison, toate plasate în Rusia. Acesta din urmă a fost nominalizat de American Film Institute la categoria Cel mai bun documentar de lungmetraj, în 2006, şi a fost cel mai de succes documentar din Norvegia, în acelaşi an.

DSG (www.dsg.ro) este un studio de animaţie, efecte vizuale (VFX) şi postproducţie înfiinţat în 2004 şi recunoscut deja pe piaţa românească de film şi publicitate. Are în portofoliu numeroase reclame şi lungmetraje şi a realizat o serie de efecte vizuale complexe pentru Undeva la Palilula, primul film al lui Silviu Purcărete, Despre oameni şi melci, de Tudor Giurgiu, şi După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Următorul proiect al studioului este un scurtmetraj de animaţie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here