Marcel Iureş, Cristi Puiu şi Cătălin Mitulescu, la Zilele Filmului Românesc

0
432

Populaţia festivalieră tocmai s-a dublat astăzi, când peste 250 de invitaţi au sosit la TIFF, majoritatea pentru Zilele Filmului Românesc. De astăzi până sâmbătă, aveţi cele mai recente filme româneşti, unele în premieră absolută, o lecţie de cinema ţinută de Cristi Puiu, întâlniri cu Marcel Iureş, scenaristul lui David Lynch – Barry Gifford, Cătălin Mitulescu, Ada Condeescu sau George Piştereanu.

Seria de producţii autohtone debutează astăzi, de la 16.00, la Cinema Victoria, cu Bucharestless, regizat de George Dorobanţu (Elevator) şi prezentat drept un film conceptual city-vérité „cu” Bucureşti mai mult decât „despre”.

Barry Gifford şi Marcel Iureş îşi vor prezenta Tatăl-Fantomă, filmul de debut al lui Lucian Georgescu, iar echipa Loverboy se mută de la Cannes la Cluj pentru premiera românească a peliculei. Veţi vedea, în premieră în România, Visul lui Adalbert, în regia lui Gabriel Achim – o tragicomedie a cărei acţiune e plasată într-o uzină comunistă, în 1986, coproducţia româno-germană Aproape de cer, de Titus Faschina, cu o coloană sonoră compusă de Alexander Bălănescu, 24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani, semnat de Marius Iacob, Stopover, al Ioanei Uricaru (proiectat la Sundance, cu Monica Bârlădeanu pe afiş) şi Superman, Spiderman sau Batman, un scurtmetraj de Tudor Giurgiu.

În seara aceasta, de la 17.oo, la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii se va face un bilanţ al Noului Cinema Românesc, în cadrul mesei rotunde „10 ani de la naşterea Noului Val al Filmului Românesc: ecouri în USA şi în lume”, organizată de ICR New York şi moderată de Corina Şuteu. Cristi Puiu va ţine o lecţie de cinema mâine, 10 iunie, de la 11.00 la 13.00, în acelaşi loc.

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC 2011

LUNGMETRAJE

Aproape de cer / Close to Heaven

(r. Titus Faschina, România – Germania, 2011)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Menţiune Specială a ERT3 Broadcasting, Premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011

Bucharestless

(r. George Dorobanţu, România, 2011)
Premieră mondială

Bucharestless e un film conceptual city-vérité „cu” Bucureşti mai mult decât „despre”. Cu o perspectivă cinematică mai aparte, o coloană sonoră cvasi-integral muzicală şi fără dialoguri, filmul captează din spiritul modern al oraşului aflat „la porţile Orientului”, cunoscut cândva sub numele de „Micul Paris”.

 • 9 iunie, Cinema Victoria, 16.00

Dacă bobul nu moare / If the Seed Doesn’t Die

(r. Sinisa Dragin, România, 2010)
Cu: Mustafa Nadarevic, Dan Condurache, Milos Tanaskovic, Franz Buchrieser, Ioana Barbu

Doi taţi, un român care îşi caută fiica forţată să se prostitueze în Kosovo şi un sârb care caută cadavrul băiatului său omorât într-un accident în România, se întâlnesc pe Dunăre. Un barcagiu retrăieşte legenda de acum 200 de ani a ţăranilor români care s-au chinuit zadarnic să mute o biserică de lemn în satul lor de pe deal, pe vremea când construirea bisericilor ortodoxe era interzisă.

Premii şi festivaluri: Premiul Publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam 2011; Festivalul de Film de la Tokyo 2010

 • 11 iunie, Cinema Florin Piersic, 15.30
 • 12 iunie, Odeon Cineplex, sala 5, 14.45

Despre alte mame / Other Mothers

(r. Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan, România, 2010)
Cu: Silviu Geamănu, Gavril Pătru, Marius Adrian Cordoş, Mihai Baranga, Robert Radoveneanu

Despre alte mame are la bază povestea reala trăită de regizorul Krzysztof Kieslowski în anul 1981, în timpul filmărilor pentru documentarul Gara, când o parte din materialul filmat era să fie folosit ca probă într-un proces. În filmul Despre alte mame, cinci tineri merg într-o gară cu scopul de a filma un documentar despre oameni care aşteaptă. Hotărâţi să termine ce aveau de făcut într-o singură zi, rămân până se lasă noaptea. Pe măsură ce timpul trece, fiecare personaj este influenţat în mod diferit de intâmplările din jurul lui şi de oboseala acumulată.

Premii şi festivaluri: Premiul Federaţiei Mondiale a Cinecluburilor la Festivalul Internaţional de la Moscova 2010

 • 9 iunie, Cinema Victoria, 12.30
 • 12 iunie, Odeon Cineplex, 17.15

Loverboy

(r. Cătălin Mitulescu, România, 2011)
Cu: George Piştereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu

Luca este un tânăr de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Dar când o întâlneşte pe frumoasa Veli, Luca se îndrăgosteşte… E vară pe malul Dunării, la Hârşova. Muzica bubuie din maşinile luxoase, fetele sunt bronzate şi Veli fuge de-acasă în patul lui Luca. Prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă de atât.

Premii şi festivaluri: selecţionat în competiţia Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2011

 • 10 iunie, Cinema Victoria, 20.30

Metrobranding – a Love Story between Men and Objects

(r. Ana Vlad şi Adi Voicu, România, 2010)
Documentar

Dacă occidentalii erau obişnuiţi să aleagă dintre sute de branduri, în România oamenii trăiau o cu totul altă experienţă: o singură marcă pentru fiecare produs. De aici şi importanţa pe care aceste monobranduri au avut-o în viaţa celor care le realizau, dar şi a celor care le foloseau. Salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana, odinioară staruri ale epocii de aur, sunt personajele din Metrobranding.

Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film DokLeipzig 2010; Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (Cehia) 2010; Festivalul Filmului European (România) 2011

 • 11 iunie, Odeon Cineplex, 19.30

Morgen

(r. Marian Crişan, România-Franţa-Ungaria, 2010)
Cu: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu

Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket dintr-un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru el zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea sa treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treacă dincolo. Fără să înţeleagă exact ce vrea, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa. Morgen…

Premii şi festivaluri: 11 nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun Film, la Premiile Gopo 2011; Premiul Special al Juriului, Premiul Juriului Ecumenic, Premiul Don Quijote, Premiul III în selecţia Juriului Junior la Festivalul de Film de la Locarno 2010; Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare – Rol Masculin (András Hatházi şi Yilmaz Yalcin), Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010

 • 9 iunie, Mănăştur Open Air, 22.00
 • 11 iunie, Odeon Cineplex, 13.00

Periferic / Outbound

(r. Bogdan George Apetri, România-Austria, 2010)
Cu: Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Timotei Duma

Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Până la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească în faţă trecutul tulbure.

Premii şi festivaluri: Premiul Boccalino d’Oro al Criticii Independete pentru Cea mai Bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010; Premiul Special al Juiului, Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic, Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia 2010; Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia, Premiul pentru Cea mai bună Actriţă (Ana Ularu) şi Golden Alexander – Premiul pentru Cel mai Bun Film la Salonic 2010; Premiul FIPRESCI la Viennale 2010

 • 11 iunie, Cinema Arta, 12.45

Principii de viaţă / Principles of Life

(r. Constantin Popescu, România, 2011)
Cu: Gabriel Huian, Vlad Ivanov, Rodica Lazăr

Velicanu se consideră un bărbat împlinit. Are bani, o vilă nouă, s-a căsătorit cu o femeie tânără care i-a născut un copil şi are un fiu dintr-o căsătorie anterioară. Înainte de vacanţă, trebuie să lase totul în ordine, dar lucrurile încep să se complice. Criza de la sfârşitul zilei îl face să se întrebe dacă este într-adevăr atât de fericit şi împlinit…

Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian 2010; Festivalul de Film East End Londra 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg 2011

 • 10 iunie, Cinema Florin Piersic, 15.30

Tatăl fantomă / The Phantom Father

(r. Lucian Georgescu, România, 2011)
Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sârbu, Barry Gifford, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ

Profesorul american Robert Traum îşi ia un an sabatic pentru a-şi cerceta trecutul. Căutând originile tatălui şi unchiului său, faimoşii fraţi Traum – Rudolf, un celebru romancier, şi Samuel, odinioară mare gangster la Chicago – ajunge în Bucovina, unde o cunoaşte pe Tania. Împreună dau de Sami, ultimul prieten al familiei Traum aflat încă în viaţă, proiecţionist la un mic cinema prăfuit de provincie, din care a fost izgonit de către un politician local pus pe căpătuială. În timp ce Robert îl ajută pe Sami să-şi recapete cinematograful, Sami îl ajută să-şi afle originile.

Premieră mondială

 • 10 iunie, Cinema Florin Piersic, 18.00

Ursul / The Bear

(r. Dan Chişu, România, 2011)
Cu: Mihai Constantin, Şerban Pavlu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Serban Celea

Ursul este un road-movie plasat în România anilor ‘90. Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vânzarea singurului urs – bătrân şi pe moarte – unui vânător german. Însă, mânaţi de pasiunea pentru meserie şi de dragostea pentru urs, artiştii circului se împotrivesc directorului şi îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacţia.

 • 12 iunie, Odeon Cineplex, 12.15

Visul lui Adalbert / Adalbert’s Dream

(r. Gabriel Achim, România, 2011)
Cu: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne, Ozana Oancea, Paul Ipate, Mimi Brănescu, Mircea Rusu

Visul lui Adalbert este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută în realitate într-o fabrică de pe vremea comunismului. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. O zi celebrată cu mare pompă, ipocrizie şi teamă în toate fabricile din ţară. Pe lângă conotaţiile politice, evenimentul are loc la doar două săptămâni de la explozia de la Cernobâl. Dar, mai important pentru români, aceasta este ziua când Steaua Bucureşti câştigă Liga Campionilor, pentru prima şi ultima oară în istoria fotbalului românesc.
Premieră mondială

 • 11 iunie, Cinema Victtoria, 17.45

MEDIUMETRAJE

Film pentru prieteni / A Film for Friends

(r. Radu Jude, România, 2011)
Cu. Gabriel Spahiu, Şerban Pavlu

Un bărbat înregistrează pe o casetă video un mesaj pentru prieteni, înainte de a se sinucide.

Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Filmului European (România) 2011

 • 11 iunie, Cinema Arta, 10.00
 • 11 iunie, Marty Society, 21.30

Petrecere şi concurs în Ciupelniţa / Party and Contest in Ciupleniţa

(r. Liviu Săndulescu, România 2011)
Film documentar

După ce a cântat cu marile nume ale muzicii populare şi lăutăreşti şi după ce a colindat lumea cu acordeonul său, Andrei Mihalache şi-a serbat cei 65 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră organizând o petrecere cu muzică lăutărească şi un concurs de dans ţigănesc în Ciupelniţa, sat de care-l leagă multe amintiri din anii copilăriei şi-ai tinereţii.
Premieră mondială

 • 11 iunie, Cinema Arta, 11.00
 • 11 iunie, Marty Society, 22.30

Valea Corlatului / The Corlat Valley

(r. Stephane Lucon, România, 2011)
Film documentar

Între Braşov şi Covasna, o vale îngustă înţesată de case formează un sat care nu există pe nicio hartă, un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Pentru că majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune „În ţigănie”. Romii îşi numesc aşezarea „dincolo de pod”, iar autorităţile se referă la ea vorbind de „satul din Valea Corlătului”.
Premii şi festivaluri: Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania 2011

 • 10 iunie, Cinema Victoria, 12.45
 • 12 iunie, Marty Society, 21.30

24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani / 24 Buckets, 7 Mice, 18 Years

(r. Marius Iacob, România, 2011)
Film documentar

Imre şi Piroska se transformă încetul cu încetul într-un fel de exponate de muzeu. Existenţa lor izolată e totuşi în strânsă şi absurdă legătură cu o lume diferită. Timpul e încremenit, ca într-o dioramă, din care ei încearcă să iasă.
Premieră mondială

 • 10 iunie, Cinema Victoria, 13.09
 • 12 iunie, Marty Society, 10.24

SCURTMETRAJE

Apele tac / Silent River

(r. Anca Miruna Lăzărescu, Germania-România, 2011)
Cu: Andi Vasluianu, Toma Cuzin
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011; Premiul Publicului pentru Film Românesc, Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc şi Menţiune Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Film NexT 2011, Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)

Bora Bora

(r. Bogdan Mirică, România, 2011)
Cu: Mirela Zeţa, Alexandru Potocean
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011

Draft 7

(r. Luiza Pârvu, România, 2011)
Cu: Olimpia Melinte, Eduard Petru Jighirgiu
Premii şi festivaluri: Premiul Rectorului – Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2010 (variantă în lucru); Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2011; Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)

Fata din Transilvania / Transylvania Girl

(r. Sabin Dorohoi, România, 2011)
Cu:Maia Morgenstern, Andreea Vasile, Orlando Petriceanu
Premieră mondială

Numărătoarea manuală / The Counting Device

(r. Daniel Sandu, România, 2010)
Cu: Alexandru Georgescu, Cătălin Stelian
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011

Outrageously Disco

(r. Nicolae Constantin Tănase, România, 2009)
Cu: Aylin Cadîr, George Albert Costea
Premii şi festivaluri: Premiul Criticii şi Premiul pentru Cea mai Bună Scenografie – Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2009; Festivalul Internaţional de Film NexT 2010; Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2010

Pauza de masă / Lunch Break

(r. Ciprian Alexandrescu, România, 2010)
Cu: Vlad Ivanov, Mihaela Sârbu, Tudor Aaron Istodor
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2011

Stopover

(r. Ioana Uricaru, România – Italia, 2011)
Cu: Monica Bârlădeanu, Damian Drăghici
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance (SUA) 2011

Strung Love

(r. Victor Dragomir, România, 2010)
Cu: Bogdan Marhodin, Alexandru Potocean, Olivia Niţă
Premii şi festivaluri: Nominalizat la Premiul Gopo 2011 pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj; Premiul pentru Cel mai bun Actor, Premiul Criticii, Trofeul CineMAiubit 2010; Premiul Publicului – Festivalul de Film de Scurt Metraj Filmul de Piatra 2011; Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2011; Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)

Superman, Spiderman sau Batman / Superman, Spiderman or Batman

(r. Tudor Giurgiu, România, 2011)
Cu: Zsolt Bogdan, Aron Hanga, Cornel Răileanu
Premieră mondială

You Can’t Hide Love from Gypsies

(r. Mara Trifu, 2011)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Semaine de la Critique (programul NISI MASA) la Festivalul de la Cannes 2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here