„Corabia lui Tezeu” ia Trofeul Transilvania

0
374

shipoftheseus

TIFF-ul şi-a acordat premiile pentru ediţia cu numărul 12 sâmbătă seara, la Teatrul Naţional din Cluj, într-o sală cu peste 800 de invitaţi şi spectatori. Printre ei, Luminiţa Gheorghiu, Jiri Menzel, Franziska Petri, Ioana Flora, Ioana Blaj, Crina Semciuc, regizorii Nae Caranfil, Cristi Puiu, György Pálfi, producătoarele Lynda Myles, Ada Solomon, Anca Puiu, Oana Giurgiu, Frederic Boyer, directorul artistic al Tribeca Film Festival, Corina Şuteu, directorul Festivalului Making Waves, Carmen Harabagiu, CEO HBO România.

Marele câştigător este un regizor indian debutant, Anand Gandhi, cu filmul Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.. „Salutăm apariţia unui nou talent major în cinematografia mondială”, a transmis juriul Competiţiei.

Câştigătorii TIFF 2013:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro – Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, regia Anand Gandhi (India)

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro – Rikiya Imaizumi, pentru Ceasul rău, pisica neagră/ I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (Japonia)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro – Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero, pentru Ploaie de vacanţă/ Tanta agua (Uruguay)

Premiul pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producţie digitală), oferit de Cinelabs – Pankaj Kumar, pentru imaginea filmului Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro – Gustav Dyekjær Giese, pentru rolul din Nord-Vest/ Northwest/ Nordvest (r. Michael Noer, Danemarca)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – El limpiador (r. Adrian Saba, Peru)

Premiul Publicului – Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania)

Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz – actriţa Luminiţa Gheorghiu

Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award – regizorilor Jiří Menzel şi Stephen Frears şi compozitorului Adrian Enescu

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constând în servicii de post-producţie – Aici… adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro – O umbră de nor (r. Radu Jude)

Menţiune specială Zilele Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj – Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase) şi Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro– O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu)

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 euro – Moartea unei umbre/ Death of a Shadow (r. Tom van Avermaet, Belgia)

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi – Pentru Carlo (r. Teona Galgoţiu, Marc Solomon, Eva Todică)

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy – Fragment viu/ Eleven töredék (r. Bántó Csaba, Iszlai József) şi Casă dragă/ Édes otthon (r. Ábel Visky)

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule – Clubul de bridge (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneş)

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari – Toma Bogdan, cu scenariul „Reparaţia

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 1.500 de dolari – Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 2.000 de dolari – Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here