Documentarul „Noi Doi” – în competiţie la Serile Filmului Gay

1
762

Documentarul Noi Doi, în regia lui Claudiu Mitcu – povestea unui cuplu de homosexuali din România – va rula în competiţie la Serile Filmului Gay din Cluj (14-20 noiembrie). Este singurul festival internaţional de film cu tematică LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) din România şi se desfăşoară încă din 2004. În fiecare an, se încheie cu Gala Premiilor Gay din România, eveniment care oferă recunoaştere personalităţilor care s-au implicat sau au sprijinit comunitatea LGBT.

Noi Doi va fi proiectat pe 19 noiembrie, la Biblioteca British Council din Cluj-Napoca.

Documentarul a rulat în premieră, vara aceasta, la Festivalul Anonimul de la Sfântu Gheorghe, iar în toamnă a fost proiectat în competiţia Astra Film Festival Sibiu. Fără prejudecăţi, filmul urmăreşte viaţa de cuplu a lui Cristi şi George, a căror singură „crimă” este că trăiesc o poveste de dragoste. Cei doi s-au filmat în diverse momente din viaţa lor – pregătind masa, plimbându-se în parc, discutând cu prietenii -, iar montajul rezultat are 54 de minute.

În anul 2011, în România există o comunitate numeroasă de persoane LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali), membrii săi făcând parte din toate mediile. Comunitatea se confruntă cu teama de expunere şi afirmare a membrilor săi, teamă provocată de discriminarea puternică din societatea românească.

Un sondaj de opinie intitulat „Fenomenul discriminării în România”, realizat de TOTEM Communication în perioada octombrie-noiembrie 2010, la solicitarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, arăta că 56% dintre cele 1400 de persoane intervievate nu ar lua masa cu un homosexual, 84% nu ar bea apă din acelaşi pahar din care a băut un homosexual, iar 65% ar ţine secret dacă ar afla că o rudă este homosexual.

Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor Nisipuri (2007), Australia (2009), Ciupelniţa şi Circul vesel (2010). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franţei în România Premiul Drepturilor Omului pentru abordarea deschisă a diversităţii din filmele sale documentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here