Începe Festivalul de la Roma. Ambiţii mari într-un an de probă

0
393
Directorul artistic Marco Muller Foto:Luca Dammicco
Directorul artistic Marco Muller Foto:Luca Dammicco

De astăzi, se întinde covorul roşu şi se aranjează statuile uriaşe în faţa Auditoriumului Parco della Musica, din capitala Italiei, pentru anul de probă al Festivalului de la Roma. Deşi e la a şaptea ediţie, evenimentul nu şi-a câştigat pe deplin nici legitimitatea, nici ştaiful, misiune care i-a fost încredinţată lui Marco Müller, până de curând director artistic al Veneţiei.

Festivalul se deschide oficial în această seară, de la 18.30, cu premiera mondială a lui Waiting for the Sea, în regia lui Bakhtyar Khudojnazarov, proiectat în afara competiţiei, şi cu o gală prezentată de actriţa Claudia Pandolfi. Titlul care deschide competiţia este Lesson of the Evil, al cineastului japonez Takashi Miike.

59 de premiere mondiale

Presa italiană nu e foarte îndurătoare cu Festivalul de la Roma, care a pornit cu ambiţii uriaşe, dar cu destule lipsuri şi probleme de organizare încât să potolească o vreme entuziasmul tuturor. Cel puţin în ultimii doi ani, evenimentul a dispărut de pe radarul multor jurnalişti de specialitate. Anul acesta, însă, influenţa lui Muller se resimte deja, deşi munca lui abia a început: vor fi 59 de premiere mondiale la Roma şi cinci internaţionale.

13 sunt în competiţie, iar printre ele filme de Takashi Miike (Lesson of the Evil), Roman Coppola, fiul lui Francis Ford Coppola (A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III), Valérie Donzelli (Main dans la main), Alexei Fedorchenko, Larry Clark (Marfa Girl) sau Feng Xiaogang, unul dintre cei mai populari regizori chinezi, anunţat pe ultima sută de metri cu Back to 1942, o dramă de război în care apar şi Adrien Brody şi Tim Robbins.

Juriul care va decide cine primeşte trofeele, inclusiv „Marc Aurelio” pentru Cel mai bun film, este prezidat de regizorul Jeff Nichols, căruia i se alătură celebrul producător Timur Bekmambetov, actriţa italiană Valentina Cervi, actriţa iraniană Leila Hatami, cineastul Edgardo Cozarinsky, criticul de film Chris Fujiwara şi regizorul australian P.J. Hogan.

Vine Tarantino?

Nu doar cu scepticismul jurnaliştilor şi al celor din breaslă are de luptat Marco Muller, ci mai ales cu „rivalele” de sezon Veneţia şi Toronto, care adună în fiecare toamnă tot ce e mai bun în materie de cinema (şi nu a trecut deja pe la Cannes). Romei i-ar rămâne, în principiu, producţii care nu au fost terminate la timp – se zvoneşte că Django Unchained al lui Quentin Tarantino va avea un eveniment separat, dacă nu chiar o avanpremieră specială în festival – sau care nu au încăput în celelalte selecţii.

Cu toate astea, covorul roşu va fi destul de glamour pentru a strânge câteva sute de spectatori la proiecţiile de gală. Şi-au anunţat prezenţa Sylvester Stallone, Adrien Brody, Jude Law, Bill Murray, James Franco, Charlotte Rampling, Romain Duris, Anna Mouglalis, Valérie Lemercier, Jean-Marc Barr, Laura Morante, Michele Placido, Violante Placido, Giuseppe Tornatore, Riccardo Scamarcio sau starurile chineze Fan Bingbing, Donnie Yen, Alec Su Youpeng, Xu Fan, Feng Xiaogang.

Campanie pe Internet

Toate defilările pe covorul roşu, conferinţele de presă, masterclass-urile cu Walter Hill şi Paul Verhoeven şi photo call-urile vor fi transmise live sau postate ulterior pe un canal propriu de pe YouTube, FestivalTube, dezvoltat de organizatorii festivalului împreună cu Departmentul de Comunicare şi Cercetări Sociologice al Universităţii „La Sapienza”din Roma. Un blog zilnic va face turul tuturor evenimentelor importante, iar utilizatorii de Twitter sau Facebook care folosesc hashtag-ul #festivaltube îşi vor vedea comentariile postate pe paginile festivalului.

Producătorii, directorii de casting, distribuitorii şi actorii aspiranţi vor avea spaţiul lor de desfăşurare la Cinema Village, două corturi uriaşe cu circa 2000 de locuri. Într-unul dintre spaţii, Gioco del Lotto, spectatorii vor fi invitaţi să facă pe actorii, un director de casting fiind desemnat să evalueze audiţiile. Cei mai talentaţi trecători vor fi instruiţi apoi – gratis – de actorul Sergio Rubini.

Din depozitele  Cinecitta

În cinstea Studiourilor Cinecitta, festivalul a scos din depozite şi a restaurat – acolo unde era cazul – câteva dintre obiectele folosite în marile producţii filmate acolo de-a lungul timpului. Majoritatea sunt statui uriaşe din lemn sau fibră de sticlă care vor străjui covorul roşu până pe 17 noiembrie.

De pildă, divinitatea egipteană folosită în Cleopatra (1963), de Joseph L. Mankiewicz, dragonul chinez din Crime at the Chinese Restaurant (1981), de Bruno Corbucci, o statuie a unei divinităţi din Gladiatorul (1999) lui Ridley Scott, sau Budha râzând din Gangs of New York (2002) al lui Martin Scorsese.

Citeşte şi: 59 de premiere mondiale la Roma. Tarantino, în aşteptare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here