„Die Welt” despre „Poziţia copilului”: „În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur”

0
511

Luminita Gheorghiu_credit foto Cos Aelenei

Presa internaţională a primit cu entuziasm premiera mondială a filmului lui Călin Peter Netzer, Poziţia copilului, la Festivalul de la Berlin. Cel mai „categoric” este cotidianul german „Die Welt”, care titrează „În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur”. La jumătatea competiţiei, filmul românesc este primul cotat cu şanse reale la premii, iar interpretarea Luminiţei Gheorghiu e complimentată ca fiind „remarcabilă”, „fenomenală”, „memorabilă”

„The Hollywood Reporter” scrie că Luminiţa Gheorghiu „străluceşte în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», şi în aşteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiţia Berlinalei aduce un alt tribut unei actriţe puternice, Luminiţa Gheorghiu”.

Publicaţia americană apreciază şi scenariul scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache şi a Ilincăi Goia, precum şi felul „blând şi sigur al lui Netzer de a dirija performanţa remarcabilă a lui Gheorghiu”.

„Fenomenala” Luminiţa Gheorghiu

„Variety” notează că scenariul este unul dintre cele mai puternice dintre cele semnate de Răzvan Rădulescu în ultima vreme şi descrie filmul ca pe o „disecţie a monstruoasei iubiri materne” şi „o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi ai României (tipologia nu se limitează la o singură ţară), o clasă obişnuită să mascheze adevăruri şi să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte”. Jay Weissberg critică însă camera de filmat „prea nervoasă” şi „prea critică la adresa personajului principal”.

Filmul se află deja printre favoriţii competiţiei, în tabelul „Screen Daily”, care adună notele a mai multor critici. Cronica publicaţiei, însă, nu este la fel de entuziastă. „Şi Gheorghiu şi Dumitrache livrează intepretări solide şi convingătoare, însă nu pot pune în mişcare un scenariu care, având ca fundal această lume coruptă, acoperă întregul proces al muşamalizării într-un mod mult prea previzibil”, scrie criticul Carmen Gray.

În opinia criticilor britanici de la Cine-Vue.com , însă, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă şi de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliţiei, care înregistrează toate dovezile şi momentele acestui tragic eveniment. Reuşind să transmită angoasele interioare şi starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar şi ale actorilor din rolurile secundare, Poziţia copilului este un film în care mocneşte conflictul domestic şi care te sufocă aproape cu senzaţia lui puternică de urgenţă”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminiţei Gheorghiu.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Filmul intră pe 8 martie în cinematografele din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here