„Beasts of the Southern Wild”/ „Tărâmul visurilor”

0
432

Beasts_of_the_Southern_Wild

Marele premiu Sundance 2012, apoi Camera d’Or la Cannes și nominalizări la Oscar pentru Beasts of the Southern Wild/ Tărâmul visurilor, o fantastică (şi la propriu) poveste despre copilărie şi moarte, cu două interpretări magnifice venind de la neprofesionişti.

Hushpuppy (Quvenzhané Wallis – 6 ani!) trăieşte împreună cu tatăl ei, Wink (Dwight Henry), într-o comunitate săracă dintr-o zonă mlăştinoasă nedelimitată temporal sau geografic, dar supranumită Cada, undeva la marginea uscatului. Când acesta se îmbolnăveşte, fetiţa începe să aibă viziuni legate de potop şi sfârşitul lumii, personificat de o turmă de mistreţi ancestrali uriaşi care vine de la poli. Pentru ea, civilizaţia e ca un acvariu fără apă, iar râul este viaţa.

Debutantul Benh Zeitlin reuşeşte multe cu un buget infim: casele plutitoare pe care şi le construiesc sinistraţii (aşa ar arăta Mad Max pe apă), ravagiile făcute de furtună (fără îndoială, unele de pe urma uraganului Katrina), animalele mitologice, câteva metafore ilustrate concret (mama lui Hushpuppy era atât de frumoasă încât apa fierbea singură atunci când aceasta intra în casă) şi muzica infuzată cu ritmuri de bayou contribuie la atmosfera profund originală a filmului.

Henry (în viaţa de zi cu zi proprietarul unei cafenele) şi Wallis sunt electrizanţi și au fost deja remarcați de alți cineaști – vor apărea amândoi în Twelve Years a Slave al lui Steve MacQueen.

Din 12 aprilie, Tărâmul visurilor rulează în cinematografele din București și Cluj, distribuit de Asociația Macondo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here