Regizorul Stephen Frears vine la TIFF!

0
337

Stephen Frears

Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca My Beautiful Laundrette, Dangerous Liaisons sau The Queen, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF, potrivit unui comunicat.

Stephen Frears s-a născut în Leicester, în 1941, și a studiat dreptul la Cambridge, înainte de a se îndrepta spre teatru. În 1964, s-a alăturat Royal Court Theatre, iar primul său job în cinema a fost acela de asistent de regie la filmul Morgan – A Suitable Case for Treatment (r. Karel Reisz, 1966). Au urmat ani în care a regizat, cu succes, producții TV și spoturi publicitare.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu Gumshoe, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu My Beautiful Laundrette. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de Prick Up Your Ears (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton, cu Gary Oldman și Alfred Molina.

Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: Legături periculoase/ Dangerous Liaisons (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar – câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – și zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, The Grifters (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul The Hi-Lo Country (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, Liam (2000), celebrul High Fidelity (2000), cu John Cusack pe afiș, Dirty Pretty Things (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, The Deal (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, Mr. Henderson Presents (2005).

Drama Regina/ The Queen (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

În 2010, comedia Tamara Drewe a fost în selecția oficială la Cannes. A fost urmată de Lay the Favorite (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. Stephen Frears a fost președintele juriului Festivalului de la Cannes în anul în care filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile, a primit Palme d’Or. În prezent, Frears lucrează la Philomena, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.

În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan.

Un video dedicat lui Stephen Frears:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here