„Mephisto”, „Calul din Torino” şi „Frankenstein”, la Săptămâna Filmului Maghiar

0
884

Unul dintre cei mai renumiţi regizori maghiari, István Szabó (Meeting Venus, Sunshine, Taking Sides, Being Julia), deschide Săptămâna Filmului Maghiar mâine, 14 noiembrie, de la 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român. Mephisto, filmul care i-a adus recunoaşterea şi un premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin, în 1982, va fi proiectat după gala de deschidere.

Deşi nu a plecat niciodată din Budapesta, István Szabó (73 de ani)a căpătat faima de regizor de Hollywood. De-a lungul anilor, i-a avut în filmele lui pe Ralph Fiennes, Annette Bening, Harvey Keitel sau Jeremy Irons, a primit sprijinul studiourilor americane şi a obţinut premii importante – Sunshine a dominat, în 1999, gala premiilor Academiei Europene de Film, iar Bening a câştigat Globul de Aur cu rolul din Being Julia.

Tema care i-a traversat majoritatea filmelor este felul în care politica şi istoria influenţează traseul personal al oamenilor. În Mephisto, un actor de succes sfârşeşte prin a-şi trăda prietenii şi convingerile pentru a se închina noilor idei proslăvite de regimul nazist. Drumul lui Mephisto a început de fapt la Cannes, în 1981, unde a luat premiul pentru scenariu şi cel al criticii – FIPRESCI, şi a continuat la Oscar.

Întâlnirea cu István Szabó e un prilej rar pentru cinefili, însă Săptămâna Filmului Maghiar (14 – 20 noiembrie) are şi alţi aşi în mânecă: Calul din Torino, al lui Béla Tarr, filmul atât de discutat anul acesta la Berlin (şi distins cu Marele Premiu al Juriului). Pelicula alb-negru conţine doar 30 de cadre lungi şi înregistrează viaţa sărăcioasă şi umilă a stăpânului unui cal. Scenariul porneşte de la incidentul despre care se spune că ar fi provocat căderea psihică a lui Friedrich Nietsche: pe o stradă din Torino, filosoful ar fi văzut un cal biciuit fără milă şi ar fi sărit la gâtul său să-l apere, apoi s-ar fi prăbuşit.

Unul dintre cei mai longevivi regizori maghiari, Jancsó Miklós (90 de ani), va fi omagiat printr-o retrospectivă. În anii 60-70, în plin comunism în blocul de Est, filmele puternic stilizate şi subversive ale cineastului i-au adus statutul de regizor-cult. The Round Up, selecţionat în 1966 la Cannes, a fost un succes răsunător de critică şi se regăseşte în multe dintre clasamentele celor mai bune filme realizate vreodată. La NCRR vor fi proiectate trei pelicule: Linişte şi strigăt (1967), Confruntarea (1968), primul său film color şi, totodată, primul care conţine muzică şi dans, şi Inima tiranului sau Boccacio în Ungaria (1981), o parabolă istorică despre dictatură.

Priintre lungmetrajele ungureşti noi, cele mai multe premiate în festivaluri, se află şi Proiectul Frankenstein, al lui Kornel Mundruczo, selecţionat anul trecut în competiţia canneză, o versiune personală a cineastului asupra creaţiei şi a creatorului său.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

Iată programul integral al evenimentului:

Luni, 14 noiembrie 2011

18.00

Deschidere festivă

Mephisto
1981, 139 min., dramă, subtitrat în limba română
în prezenţa regizorului István Szabó
Regia: Szabó István
Scenariul: Klaus Mann, Dobai Péter, Szabó István
Imaginea: Koltai Lajos
Distribuţia: Klaus Maria Brandauer, Cserhalmi György, Krystyna Janda, Bánsági Ildikó, Rolf Hoppe, Andorai Péter, Karyn Boyd

Mephisto este povestea unui actor de origine germană care descoperă succesul şi binecuvântarea în popularitatea prestaţiei sale într-o piesă de teatru, iar cu acest succes îşi începe o carieră de neoprit tocmai atunci când Partidul Naţional Socalist ajunge la putere. Nu mai are nevoie de vechii prieteni, pe drumul gloriei îşi neagă trecutul, îşi trădează prietenii şi încetul cu încetul se închină puterii naziste.

Oscar pentru Cel mai bun film străin, 1982; Premiul FIPRESCI şi cel mai bun scenariu – Cannes 1981; Premiul pentru Cel mai bun regizor acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Ungaria – Budapesta 1982; Premiul David Donatello pentru Cel mai bun film străin, pentru Cel mai bun regizor şi pentru Cel mai bun actor (Klaus-Maria Brandauer) – Roma 1982; Premiul pentru cel mai bun film străin acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Marea Britanie – Londra 1982

Marţi, 15 noiembrie 2011

18.00

Retrospectiva JANCSÓ 90

Linişte şi strigăt / Csend és kiáltás
1967, 75 min., dramă, subtitrat în limba română
Regia: Jancsó Miklós
Scenariul: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós
Imaginea: Kende János
Distribuţia: Kozák András, Drahota Andrea, Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Madaras
József, Bujtor István, Siménfalvy Ida, Koltai János, Siménfalvy Sándor

„Această parabolă realizată din câteva situaţii, este structurată pe coregrafia fricii şi a subjugării, respectiv pe alegoria epocii lui Kadar, epoca de consolidare. Mediul în care se desfăşoară întâmplarea – chiar dacă este vorba de începutul anilor douăzeci -, ne sugerează permanent că ne aflăm într-o perioadă imediat următoare unui adevărat, dar ascuns moment al terorii şi represiunii. Este suficient ca unui individ simplu, care a suferit istoria, să-i aducem aminte de existenţa unei situaţii faţă de care prezentul este suportabil, ca acel individ simplu să devină de bunăvoie partener cooperant al acestui prezent. În interpretarea filmului Linişte şi strigăt autoumilirea constituie esenţa consolidării, deci şi motorul noii dictaturi contemporane. Aşadar nu este nevoie de violenţă, nici măcar de ameninţare, ci pur şi simplu de atitudinea de supravieţuire a omului de rând, memoria şi speranţa: a fost şi mai rău, şi poate fi chiar şi mai rău.” (Hirsch Tibor)
Marele premiu acordat de criticii de film din Ungaria – Budapesta, 1969; Premiul pentru Cea mai bună imagine şi Cea mai bună actriţă acordat de Criticii de Film din Ungaria – Budapesta, 1969

20.00

Strada Verii, nu merge mai departe / Nyár utca, nem megy tovább
2011, 72 min., tragicomedie, subtitrat în română
Regia: Vecsernyés János
Scenariul: Egressy Zoltán
Imaginea: Ragályi Márton
Distribuţia: Kerekes Éva, Haumann Péter, Bartsch Kata, Sipos Vera, Keresztes Tamás, Lengyel Ferenc, Kovács Zsolt, Bajomi Nagy György, Gula Péter, Thuróczy Szabolcs, Endrődy Krisztián, Mészáros Máté, Czakó Klára

Acţiunea se desfăşoară într-o dimineaţă de duminică la Budapesta, în troleul 71. Totul se petrece în timp real, pe parcursul a şaptezeci şi ceva de minute, fără a trece peste timp. Esenţa poveştii este deturnarea unui troleibuz. Tipul care urcă în troleul 74 încearcă să deturneze un vehicul cu rută fixă. Şi pe deasupra, este cunoscut de toţi călătorii aflaţi în troleu aproape gol. Se pare că absurdul este limbajul cel mai potrivit pentru a vorbi despre evenimentele inexplicabile logic din Ungaria de astăzi, absurdul caracterizează cel mai bine cotidianul. Însuşi absurdul este simbolul condiţiei noastre de astăzi.

Miercuri, 16 noiembrie 2011

18.00

Retrospectiva JANCSÓ 90

Confruntarea / Fényes szelek
1968, 78 min., dramă, subtitrat în română
Regia: Jancsó Miklós
Scenariul: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós
Muzica: Vass Lajos
Imaginea: Somló Tamás
Distribuţia: Balázsovits Lajos, Drahota Andrea, Kovács Kati, Kozák András, Bálint András, Juhász Jácint, Madaras József, Szombathy Gyula, Tóth Benedek

În acest film Miklós Jancsó modelează relaţia dintre violenţa puterii şi subordonarea umană în epoca „brizei luminoase”. Pelicula lui Jancsó comprimă anatomia revoluţiei într-o poveste despre ocuparea unui colegiu şi atrage atenţia asupra pericolelor revoluţiei care se aplanează datorită impersonalităţii maselor şi prin urmare se lasă loc violenţei puterii.
Premiul pentru Cel mai bun actor pentru Balázsovits Lajos – Gala Filmului Maghiar, Pécs 1969; Marele premiu acordat de criticii de film din Ungaria – Budapesta 1970

20.00

Fiul blând – Proiectul Frankenstein / Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
2010, 105 min., dramă, subtitrat în română
Regia: Mundruczó Kornél
Scenariul: Mundruczó Kornél, Bíró Yvette
Imaginea: Erdély Mátyás

Distribuţia: Frecska Rudolf, Csíkos Kitty, Mundruczó Kornél, Minori Lili, Székely B. Miklós
Filmul bazat pe renumitul roman gotico-clasic Frankenstein sau un Prometheus modern, de Mary Shelley, este povestea creatorului şi a creaturii. Întâlnirea dintre tată şi fiu reînvie mitul omului dornic de iubire, dar marginalizat.
Competiţie Cannes 2010, Premiul Cel mai bun regizor şi imagine – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 2011;

Joi, 17 noiembrie 2011

18.00

Retrospectiva JANCSÓ 90

Inima tiranului, sau Boccacio în Ungaria / A zsarnok szíve, avagy Boccacio Magyarországon
1981, 96 min., dramă, subtitrat în română
Regia: Jancsó Miklós
Scenariul: Giovanna Gagliardo, Hernádi Gyula, Jancsó Miklós
Imaginea: Kende János
Scenografia şi costume: Banovich Tamás, Danda Ortona
Muzica: Cseh Tamás
Distribuţia: Teresa Ann Savoy (Frajt Edit), Gálffy László, Ninetto Davoli (Szakácsi Sándor), Madaras József, Márkus László, Cserhalmi György, Papp Zoltán, Hegedűs D. Géza, Sáfár Anikó, Cserhalmi Erzsi

Inima Tiranului ne vorbeşte exact despre ceea ce ne indică titlul: inima Tiranului. Pelicula constituie o sinteză a ceea ce ne-a prezentat Jancsó în filmele anterioare – prin intermediul unor parabole istorice – despre tiranie şi evident, despre libertate şi asuprire. Acest film însă nu mai este o parabolă istorică în sensul că regizorul ar face o demonstraţie pe marginea unui eveniment din trecut sau a unei povestiri mitologice: de această dată vedem Inima Tiranului de aproape, în intimitatea sa sinistră. Atât de aproape, încât spectatorul are impresia că este definitiv ferecat în această inimă.
Premiul pentru întreaga activitate şi în special pentru scenografie acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Ungaria pentru Banovich Tamás – Budapesta 1982; Premiul pentru cel mai bun actor pentru Cserhalmi György – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 1982

20.00

Copiii dragonului verde / A zöld sárkány gyermekei
2011, 93 min., comedie, subtitrat în limba română
Regia: Miklauzic Bence
Scenariul: Miklauzic Bence, Németh Gábor, Maruszki Balázs
Iamginea: Vecsernyés János
Distribuţia: Rátóti Zoltán, Yu Debin, Bánfalvi Eszter, Lengyel Ferenc, Shan Yu Jie, Egyed Attila, Thuróczy Szabolcs, Uwe Lauer

Máté, un agent imobiliar divorţat şi singuratic, primeşte de la şeful său sarcina să vândă un depozit din suburbii. Depozitul este închiriat de un grup de chinezi care-şi ţine acolo bunurile mai mult sau mai puţin legale. Miile de cutii sunt păzite de un chinez, Wu, care şi trăieşte în depozit. Aproprierea forţată îi va face pe cei doi bărbaţi singuri pe lume să lege o surprinzătoare prietenie.

Vineri, 18 noiembrie 2011

16.00

Apaşii / Apacsok
2010, 80 min., dramă, subtitrat în română
Regia: Török Ferenc
Scenariul: Bereményi Géza, Kovács Krisztina
Imaginea: Garas Dániel
Sound design: Zányi Tamásn
Distribuţia: Csányi Sándor, Szervét Tibor, Schneider Zoltán, Csomós Mari, Wéber Kata, Gazsó György, Marjai Virág, Vajdai Vilmos, Karalyos Gábor, Kocsó Gábor, Bálint András, Martin Márta, Horváth János, Adorjáni Bálint, Klem Viktor, Balla Eszter, Alexis Latham

În mai 2011, Teatrul Radnóti a fost în turneu la Bucureşti cu piesa intitulată Apaşii. Regizorul Ferenc Török a realizat un film în baza acestei piese, pe care l-am introdus în programul săptămânii filmului maghiar în urma succesului de care s-a bucurat spectacolul teatral.
La începutul anilor şaizeci, numeroşi tineri au ales o formă pasivă bizară a rezistenţei de după `56. Fondează un trib de indieni, se încalţă în mocasini şi se retrag din societate. În atmosfera de represiune însă indienii budapestani a atras atenţia puterii care i-a ţinut sub observaţia, a recrutat reprezentanţii grupării, creând coloane unui film tipic de spionaj: filmul tratează problema conducătorilor carismatici şi a trădării scuzabil.
Premiul Cel mai bun film de televiziune – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 2011

18.00

Scurtmetraje

Fiara / Csicska
2011, 20 min., dramă, subtitrat în română
Regia şi scenariul: Till Attila
Imaginea: Juhász Imre
Distribuţia: Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs, Balsai Mónika, Lakatos Laura, Törköly Levente

Un fermier nu prea bogat domneşte asupra soţiei, copiilor şi a sclavului său „angajat”. Izolat de lume într-o fermă din câmpie, încearcă să se ţină la înălţimea unor standarde familiale bazate pe tradiţii rigide. Relaţiile strânse şi extreme dintre personaje le vor împinge pe acestea spre tragedie. Filmul este inspirat din articole de ziar, ştiri, precum şi mărturiile unor oameni care au trăit acest fenomen tabu al societăţii, cel al sclavismului modern.
Premiul Cel mai bun scurtmetraj – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 2011; Premiul Cel mai bun scurtmetraj – Festivalul Internaţional de Film Mobile SIFF, Shanghai 2011

Minute infinite / Végtelen percek
2011, 18 min., ficţiune, subtitrat în limba română
Regia şi scenariul: Felméri Cecília
Imaginea: Réder György
Distribuţia: Bíró József, Honti György, Lass Bea, Tamási Zoltán, Varga Csilla, Losonczy Kata

Într-o după-amiază de vară cineva se pătează cu cafea, cineva hrăneşte porumbei, cineva stârpeşte un viespe, cineva moare, cineva evadează, cineva copiază, cineva ascultă radioul, cineva vorbeşte la telefon, cineva… Şi poate există o legătură între toate acestea.

Înaltă tensiune / Magasfeszültség
2010, 12 min., dramă, subtitrat în română
Regia şi scenariul: Erdélyi Dániel
Imaginea: Pohárnok Gergely
Distribuţia: Fátyol Hermina, Bogdán Árpád, Róbert Gábor

La marginea unui sat, lucrătorii unei fabrici high-tech şi locuitorii cocioabelor din apropiere trăiesc alături de parcă nu s-ar cunoaşte. Ambele comunităţi se ocupă de electricitate. O activitate necesită furnizare permanentă de curent, cealaltă pene de curent temporare. Scurtmetrajul Înaltă tensiune este o parabolă socială bazată pe o ştire frecventă în ziarele de provincie, potrivit căreia oameni foarte săraci fură metale şi cabluri electrice pentru a supravieţui.

19.30

Antigona / Antigoné
2010, 152 min., dramă, subtitrat în română
Regia şi scenariul: Dettre Gábor
Imaginea: Tóth Zsolt
Distribuţia: Fátyol Kamilla, Mucsi Zoltán, Fátyol Hermina, Kovács Krisztián, Keres Emil, Nyakó Júlia, Szarvas József, Csuja Imre, Ujlaki Dénes, Moldvai-Kiss Andrea, Szalay Marianna, Kopeczny Kata, Bakos Éva, Horváth Kristóf, Lukáts Andor

Confruntarea ordinii lumeşti cu ordinea cerească. Confruntarea puterii şi a legii cu sentimentele umane. Lupta cu zeii a unui om care se crede dumnezeiesc. Lupta noului cu tradiţionalul. Dar în Antigone apar şi problemele veşnice ale interesului şi onestităţii. Filmul prezintă într-o viziune modernă şi puritană o poveste clasică bazată pe contradicţia dintre putere şi spirit, tradiţie şi lumea nouă, crudă, analizând relaţionarea conţinutului psihologic complex al textului antic cu viaţa modernă.
Menţiune specială – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 2011

Sâmbătă, 19 noiembrie 2011

16.00

Retrospectiva Film.dok 2011

documentare, subtitrat în română

Ideea festivalului de film documentar român-maghiar s-a născut în anul 2004 şi de atunci acest eveniment cinematografic anual s-a bucurat de un succes tot mai mare. La ediţia din acest an al festivalului au participat creaţii din întreg spaţiul Bazinului Carpatic. Scopul enunţat de organizatori este acela ca festivalul să devină în viitor o trambulină a filmelor documentare sosite din est, către Europa. Selecţia cuprinde filme prezentate la ediţia din 2011 a festivalului.

18.00

Vânt din Est / Keleti szél
2010, 80 min., documentar, subtitrat în limba română
Regia şi scenariul: Szomjas György
Imaginea: Dénes Zoltán, Grunwalsky Ferenc
Muzica: Miqueu Montanaro
Distribuţia: Miqueu Montanaro, Baltazar Montanaro, Buják Andor, Pukkai Attila, Écsi Gyöngyi, Kobozos Kiss Tamás, Nagy Niké, Sebestyén Márta, Porteleki László, Ökrös Csaba, Salamon Bea, Sebő Ferenc

O călătorie în spaţiu, timp şi suflet. Un tânăr îşi caută rădăcinile, iar un om mai în vârstă prietenii vechi… Aşa, cum ne căutăm cu toţii locul în tradiţie, în Europa. Filmul este povestea unor persoane reale, culminând într-un concert cu prieteni vechi şi noi, la melodii franceze, spaniole (şi altele) occitane cei din Ungaria răspunzând cu câte-o melodie proprie, şi aşa se naşte un dialog memorabil purtat în limbajul muzicii, rezolvându-se problema distanţei dintre culturi şi persoane.

20.00

Din dragoste cu cele mai bune intenţii / Legjobb szándék
2011, 104 min., dramă, subtitrat în limba maghiară
Regia şi scenariul: Adrian Sitaru
Imaginea: Adrian Silişteanu
Sound design: Zányi Tamás
Producător: Ada Solomon
Co-producatori: Vágási Emőke, Monica Lăzurean-Gorgan
Distribuţia: Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Alina Grigore, Marian Râlea, Tóth Orsolya, Török-Illyés Orsolya, Adrian Titieni, Clara Vodă, Szikszai Rémusz, Gabriela Popescu

Filmul spune povestea lui Alex, un personaj destul de nevrotic. După ce mama lui este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, viaţa lui Alex iese de pe făgaşul normal. La spital, Alex se găseşte prins într-un spectacol burlesc plin de personaje neaşteptate şi evenimente surprinzătoare. În timp ce mama lui pare să se simtă bine, Alex face o serie de greşeli şi totul din dragoste, cu cele mai bune intenţii.
Premiul pentru Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) – Festivalul Internaţional de Film, Locarno 2011

Duminică, 20 noiembrie 2011

17.00
Scurtmetraje BuSho / BuSho rövidfilmek
120 min., subtitrat în limba engleză
Festivalul internaţional de scurtmetraje din Budapesta a fost înfiinţat în 2004 de un grup de tineri cineaşti. Numele festivalului provine din prescurtarea Budapest Short, dar în acelaşi timp se referă şi la un obicei popular maghiar prin care se alungă iarna, pelerinajul cu măşti specifice denumite „busó”. Festivalul a devenit un fenomen internaţional în scurt timp, dovedind astfel necesitatea genului.
Calupul cuprinde scurtmetraje maghiare din 2010 prezentate la acest festival.

19.30

Calul din Torino / A torinói ló
2011, 146 min., dramă, subtitrat în limba română
Regia: Tarr Béla
Scenariul: Krasznahorkai László, Tarr Béla
Imaginea: Fred Kelemen
Distribuţia: Bók Erika, Derzsi János, Kormos Mihály, Ricsi

Calul din Torino este inspirat de o întâmplare adevărată din viaţa filozofului german din secolul XIX, Friedriech Nietzche, care a protejat la un moment dat un cal de biciul stăpânului său. Filmul urmăreşte soarta stăpânului, a fiicei sale şi a calului.
Marele premiu al juriului, Premiul FIPRESCI – Berlin 2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here