„Somewhere” al Sofiei Coppola şi „Carlos”, în premieră la Bucureşti

0
327

Somewhere, filmul pentru care Sofia Coppola a primit Leul de Aur la Veneţia, anul trecut, va fi prezentat, în premieră în România, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (11 – 17 aprilie). Filmul e povestea unui tânăr star, Johnny Marco (Stephen Dorff), care o primeşte în grijă pe fiica sa de 11 ani, Cleo (Elle Fanning) în timp ce se „recuperează” la Chateau Marmont, celebrul hotel al vedetelor din Hollywood. Contactul cu fiica sa, fireşte, îl maturizează şi îl responsabilizează. Regizoarea a precizat că unele scene au fost inspirate din copilăria sa, când călătorea alături de tatăl ei, Francis Ford Coppola, la filmări, dar că pelicula nu esta autobiografică. Trofeul acordat la Veneţia de către Quentin Tarantino, preşedintele juriului şi fostul iubit al Sofiei, a fost contestat de unii critici pe motiv că ar fi fost acordat pe alte criterii decât cele pur cinematografice.

BUCHAREST IFF 2011 are în mânecă mai mulţi aşi: pe lângă filmul Cirkus Columbia, care va deschide festivalul în prezenţa regizorului Danis Tanovic, are câteva titluri excelente în prgram. Una ar fi Carlos, povestea teroristului Carlos Şacalul, scrisă şi regizată de Olivier Assayas, o dramă de cinci ore distinsă cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film TV şi prezentă în mai toate topurile criticilor străini pe anul 2010, o producţie extrem de dificilă, filmată în câteva ţări, cu o distribuţie multiculturală. De neratat sunt şi Greenberg, scris şi regizat de americanul Noah Baumbach, în care Ben Stiller face un rol atipic şi Outrage, o comedie neagră cu Yakuza marca Takeshi Kitano, selecţionată anul trecut în competiţia Festivalului de la Cannes.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din incinta Muzeului Ţăranului Român (MŢR) şi Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucureşti.

Bucharest IFF (fostul B-EST) este unicul festival competitiv din Bucureşti destinat exclusiv filmelor de lungmetraj. Juriul celei de-a 7-a ediţii şi programul complet vor fi anunţate până pe 30 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here