Un film pierdut şi regăsit, „Odessa în flăcări”, va fi proiectat la TIFF

0
372
Castelul de la Bonţida foto:Nicu Cherciu
Castelul de la Bonţida foto:Nicu Cherciu

Odessa în flăcări, o producţie româno-italiană realizată de Carmine Gallone în 1942, despre care se credea, până de curând, că a dispărut pentru totdeauna, va avea parte de o proiecţie specială la Castelul Bánffy de la Bonţida, aflat la aproximativ 35 km de Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional Transilvania – TIFF. Pe 7 iunie, copia restaurată, descoperită recent în arhivele de la Roma, va fi prezentată în premieră publicului din România.

Odessa în flăcări a făcut furori la vremea ei, chiar în timpul celui de-al doilea război mondial, când a fost distinsă cu Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia – ediţia 1942. Subiectul îl reprezintă drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice, după ultimatumul din 28 iunie 1940, când URSS a somat România să îi cedeze teritoriul dintre Prut şi Nistru.

Potrivit comunicatului trimis de organizatorii TIFF, soprana Maria Cebotari, una dintre celebrităţile autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflate cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele.

Filmul a fost produs la iniţiativa lui Ion Cantacuzino – una dintre cele mai importante figuri ale istoriei filmului românesc din prima jumătate a secolului XX – după scenariul lui Nicolae Kiriţescu. Premiera filmului regizat de Carmine Gallone a avut loc simultan la Roma şi la Bucureşti, cu un succes de casă impresionant şi cronici elogioase atât în România şi Italia, cât şi în Germania.

Odessa în flăcări a fost însă interzis în 1944, după intrarea României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost duşi în arest. Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerată distrusă, la fel ca multe alte filme produse în acea perioadă în Germania, Italia, Europa Centrală şi de Est.

În 2005, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor «Cinecittà» din Roma, şi în perioada următoare copia de 35 mm a fost restaurată.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here