„Și viii plâng” ia premiul cel mare la NexT

0
496

vivos

O poveste cu accente suprarealiste despre un bărbat din Lisabona al cărui vis, acela de a ajunge în Suedia, pare aproape imposibil de realizat, a câștigat Trofeul NexT sâmbătă seara, la Cinema Studio. Și viii plâng/ Os Vivos Tambem Choram / The Living Cry Too, regizat de portughezul Basil da Cunha, a fost apreciat de juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude „pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficțiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor și locurilor într-o experiență metafizică”.

Premiul, în valoare de 2000 de euro, a fost oferit de ArCub. În plus, CineLabs România a oferit servicii digitale de post-producție în valoare de 2000 de dolari.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, pentru Mister / Misterio, un alt film realist cu tușe suprarealiste și mult umor despre o lume care, constrânsă de cotidianul anost, își caută scăparea în alte dimensiuni, eventual pe alte planete.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră i-a revenit sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul Treizeci, în regia lui Victor Dragomir. Distincția i-a fost oferită „pentru felul în care folosește sunetele pentru a elabora povestea și a o face mai consistentă și mai tangibilă și pentru felul în care muzica diegetică este transformată în muzică de film.” Premiile de regie și sound design, în valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Cel mai bun scurtmetraj românesc din competiția NexT 2013 a fost desemnat  filmul Betoniera, în regia lui Liviu Săndulescu, „pentru felul în care transformă o situație măruntă și ridicolă din viața reală într-o poveste relevantă pentru condiția umană în epoca modernă” Premiul constă într-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV, și servicii de post-producție în valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Mențiunea specială a Juriului i-a revenit filmului britanic Noapte bună / Good Night, realizat de Muriel D’Ansembourg, „pentru performanța deosebită a întregii distribuții”.

Premiul publicului pentru film românesc a fost adjudecat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silișteanu, Șanțul, iar cel pentru film străin, de distopia Kaiser & König, realizată de Timon Mondersohn.

Pentru cronica filmului Toată lumea din familia noastră, studentul la UNATC Andrei Luca a câștigat un loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon” al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Bîrsan și Răzvan Penescu.

Publicul poate revedea filmele câștigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here