„The Square” a câștigat Trofeul Cinepolitica 2014!

0
252
Gala de inchidere_foto Alexandra Pandrea
Gala de inchidere_foto Alexandra Pandrea

Trofeul Cinepolitica 2014 a fost câștigat duminică seara, la Cinema Studio, de filmul Piața/ Al Midan/ The Square, în regia lui Jehane Noujaim, documentarul despre protestele din Egipt nominalizat anul acesta la Oscar. Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a încheiat cu proiecția filmului Înapoi în 1942/ Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar.

La filmul The Square, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, juriul a apreciat, „pe de o parte, capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipică a unei schimbări sociale care implică relația dintre mișcări colective și instituții, și, pe de altă parte, capacitatea de a interpreta evoluția unei transformări încă nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocentă, lipsită de compromisuri, a unui protagonist tânăr”.

Premiul pentru Cel mai bun film politic i-a revenit peliculei Zgomot în cartier/ O Som ao Redor/ Neighbouring Sounds, în regia lui Kleber Mendonça Filho, pentru „o abordare unică a unei realități socio-politice complexe, tratată cu mijloace de expresie reținute și cu o imagine, un montaj și un sound-design meticuloase. Și pentru felul în care folosește peisajul urban, atât interior cât și exterior, pentru a sublinia lumea interioară a personajelor”.

Mențiunea specială a juriului i-a fost oferită filmului Paradjanov, o biografie neconvențională a cineastului Sergei Paradjanov, regizată de Serge Avedikian și Olena Fetisova, „pentru profunzimea politică și calitățile artistice deosebite ale filmului, pentru folosirea rafinată a unor variate mijloace de expresie cinematografică, pentru evocarea unui personaj exemplar și emblematic, ce a creat capodopere ale cinematografiei în ciuda tuturor vicisitudinilor epocii totalitare, demonstrând că rezistența prin cultură poate învinge opresiunea sistemică”.

Cele peste 20 de filme din selecția Cinepolitica au fost proiectate, majoritatea, în premieră în România, iar multe dintre ele nu vor ajunge în sălile de cinema.

Juriul a fost format din artiştii israelieni, stabiliţi în Belgia, Effi şi Amir, directorul de festival şi expertul în sociologie vizuală Antonio Casciaro, din Italia, și jurnalistul şi analistul politic Bogdan Ficeac.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here