Locarno premiază “Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”

0
524

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, se întoarce cu două premii de la Locarno: regie şi cel mai bun actor. Trofeul de interpretare i-a revenit lui Bogdan Dumitrache, aflat la primul său rol consistent (îndelung aşteptat) într-un film românesc. Anul trecut, a fost remarcat în Portretul luptătorului la tinereţe, într-un rol secundar pentru care a şi primit un trofeu Gopo. Adrian Sitaru are o istorie mai lungă cu Festivalul de la Locarno, în 2007 fiind recompensat cu Leopardul de Aur pentru scurtmetrajul Valuri.

Cea de-a 64-a ediţie a festivalului s-a încheiat ieri şi cu o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies pentru celălalt titlu românesc din competiţie, Crulic – drumul spre dincolo, în regia Ancăi Damian.

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii e construit în jurul ideii pe care o subliniază limpede şi titlul, aceea că gesturile pe care le facem pentru ceilalţi, din iubire, sfârşesc uneori prin a nu fi spre binele lor. Fin construit din scenariu (scris de Sitaru), filmul e extrem de atent la detalii şi la dialoguri. Personajul lui Bogdan Dumitrache e un tânăr a cărui mamă (Nataşa Raab) este internată într-un spital de provincie, în urma unui accident vascular cerebral care se dovedeşte minor.

Alex, însă, dă amploare şi gravitate incidentului şi agită spiritele, încercând s-o mute pe mama sa la un spital din Cluj sau Timişoara, subminează autoritatea doctorului care o are în grijă, vine noaptea la căpătâiul ei, construieşte scenarii paranoice. Filmul e presărat de alte câteva poveşti despre gesturi din dragoste, cu cele mai bune intenţii, ca aceea în care un fiu a grăbit moartea părintelui său. În planul doi, personaje secundare şi scene care îţi fură ochiul. Dumitrache şi Nataşa Raab fac roluri excelente, ca şi Marian Râlea, în rolul tatălui.

Bogdan Dumitrache este absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucureşti şi a avut roluri în Trafic, regia Cătălin Mitulescu, Moartea domnului Lăzărescu, regia Cristi Puiu, Tramvaiul Andreei, regia Alex Iordăchescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu, Lecţia de box, de Alexandru Mavrodineanu, Portretul luptătorului la tinereţe, al lui Constantin Popescu, Oul de cuc, de Ioan Cărmăzan, şi Captivi de Crăciun, regia Iulia Rugină.

Adrian Sitaru este la al doilea său lungmetraj. Primul, Pescuit sportiv, a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, Premiul Juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar şi Marele Premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii este o producţie Hi Film în co-producţie cu Cor Leonis Films şi 4Proof Film în asociere cu Movie Partners in Motion, realizat cu sprijinul Eurimages, CNC, TVR, Zenith Media, Vision Team, Saint Audio Studio, Teleclub, Cityplex, See Cinema Network, Centrul Cultural Maghiar, Furniture Design, cu participarea HBO România.

Filmul a fost dezvoltat în cadrul secţiunii Cinéfondation a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, Binger Lab, Sofia Meetings, Cinemart.

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii va ajunge pe marile ecrane din România în această toamnă, distribuit de Parada Film.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here