Cinepolitica Extra Time: minerit, manipulare şi cazul „The Central Park Five”

0
850

All That Glitters1

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica face o oprire în această toamnă, între 23 şi 25 septembrie, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti, pentru o porţie de filme pe teme politice, la zi.  Cinepolitica Extra Time înseamnă cinci filme, o lansare de carte şi o dezbatere despre manipularea în mass-media, anunţă organizatorii.

Evenimentul se va deschide luni, 23 septembrie, de la 20.00, cu premiera The Central Park Five/ Cei cinci din Central Park, un documentar intens şi provocator regizat de Ken Burns, Sarah Burns şi David McMahon şi prezentat la Festivalul de la Cannes. Foarte bine primit de critică şi de public, filmul reia un caz celebru în Statele Unite, îndelung dezbătut în presa americană.

Folosind înregistrări de arhivă, interviuri cu cei implicaţi şi cu experţi şi conturând clar contextul politic şi social, documentarul arată cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani şi un hispanic să fie închişi pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Adevărul a ieşit la iveală abia după ce patru dintre ei şi-au ispăşit sentinţele: în 2002, un criminal şi violator condamnat pe viaţă şi-a recunoscut fapta.

„O crimă notorie – violarea unei femei care făcea jogging în Central Park, în 1989 – e revizitată în această dureroasă, furioasă şi riguros documentată poveste despre rasism, injustiţie şi frenezia mass media”, scria criticul A.O. Scott de la The New York Times, plasându-l pe locul cinci în topul celor mai bune filme de anul trecut.

Proiecţia va fi urmată de dezbaterea cu tema „Manipularea în mass-media”, moderată de analistul Bogdan Ficeac.

Prilej de dezbatere va fi şi documentarul care precede proiecţia lui The Central Park Five, de la ora 18.00 – Tot ceea ce sclipeşte / All That Glitters, în regia lui Tomaš Kudrna. Filmul abordează o temă fierbinte pentru societatea românească, în contextul protestelor şi dezbaterilor despre Roşia Montană: soarta unor săteni din Kîrgistan, care se confruntă cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firmă canadiană. În 1998, două tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs într-un râu, otrăvind ape, pământuri, animale şi pe miii de locuitori ai zonei.

Într-o ţară care arată ca un muzeu sovietic în aer liber, oameni care n-au avut niciodată parte de libertate şi autonomie sunt puşi brusc în situaţia de a lua decizii financiare şi politice. În acest context, capitalismul feroce îi prinde nepregătiţi şi îi deposedează de tot ce au mai valoros. Tot ceea ce sclipeşte, extrem de creativ în abordare şi foarte bine documentat, a participat la numeroase festivaluri şi a câştigat Premiul pentru Cel mai bun film politic la prima ediţie Cinepolitica (2012).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here