Lecţii despre filme la TIFF. Sâmbătă, 21 mai, încep proiecţiile EducaTIFF

0
284

Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF, dedicat elevilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Cluj (iniţiat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF), începe sâmbătă, 21 mai, cu filmul Kérity, casa poveştilor (regia Dominique Monféry), anunţă organizatorii.

Potrivi acestora, deşi pentru filmele programate pentru gimnaziu şi liceu în weekendul 21-22 mai încă se aşteaptă confirmări din partea cadrelor didactice, pentru filmul programat în data de 23 mai şi dedicat celor mai tineri spectatori EducaTIFF, Kérity, casa poveştilor, locurile s-au epuizat cu aproape 2 săptămâni înainte de proiecţie. Astfel, sute de elevi din tot judeţul Cluj au fost nevoiţi să se reorienteze către filmele EducaTIFF din luna iunie.

Kérity, casa poveştilor este povestea lui Natanaël, un băieţel căruia îi este foarte greu să înveţe să citească, deşi iubeşte cărţile şi cunoaşte multe poveşti. Când mătuşa lui lasă moştenire familiei o casă, în care se află o bibliotecă plină cu cărţi foarte valoroase şi rare, băiatul află că ultima dorinţă a mătuşii a fost ca toată biblioteca să fie a lui. Cărţile pe care i le citea mătuşa când era mic sunt adăpostul tuturor personajelor din literatura pentru copii, iar el trebuie să le salveze de la dispariţie, doar dacă este în stare să citească o formulă magică. În 2010, producţia francezăa câştigat Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Annecy, Franţa, cel mai important de gen din lume şi Marele Premiu ANIM’EST, cel mai mare festiva de animaţie din România.

Filmul Kérity, casa poveştilor va rula în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, în cadrul programului EducaTIFF, pentru copiii de la Şcoala Generală „George Bariţiu” din Jucu de Sus şi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca (ambele cu cele mai multe înscrieri), de la Liceul Teoretic „Josika Miklos” din Turda, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi de la Şcoala Generală „Nicolae Titulescu”, din Cluj Napoca. Totodată, la proiecţie vor participa şi copiii rromilor strămutaţi la Pata Rât.

După film, va avea loc o dezbatere organizată cu sprijinul Centrului Cultural Francez Cluj-Napoca, iar copiii se vor putea înscrie în competiţia şcolară judeţeană EducaTIFF – Tineri Critici de Film, un eveniment inedit în România (textele câştigătorilor le veţi putea citi şi pe Filmreporter.ro).

Tot în luna mai, elevii de gimnaziu şi liceu vor avea ocazia să scrie cronici de film pentru producţii despre o dublă revoluţie din viaţa unei tinere din Teheran: cea a adolescenţei, dar şi a instaurării republicii islamice în Iran – Persepolis (r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie; sau despre un profesor entuziast şi nonconformist, despre frământările şi dilemele lui şi ale elevilor săi, într-o şcoală pariziană dintr-un cartier de imigranţi – În clasă (r. Laurent Cantet), câştigător al Palme d’Or-ului la Festivalul de la Cannes.

Toate proiecţiile au loc la Cinema Victoria, începând cu ora 10.00. Biletele pentru grupuri organizate de elevi se obţin pe bază de rezervare. Mai multe detalii despre competiţia EducaTIFF – Tineri Critici de Film şi despre filmele EducaTIFF 2011 sunt disponibile pe site-ul http://www.tiff.ro/educatiff.

Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, este susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here