Cineaştii români îşi dau întâlnire la Sarajevo

1
489

Între 9 şi 14 iulie, cineaştii români îşi dau întâlnire în capitala Bosniei şi Herţegovinei, la festivalul care, de câţiva ani încoace, acordă o mare atenţie filmului românesc.

La Festivalul de Film de la Sarajevo va fi proiectat După dealuri, al lui Cristian Mungiu, după cele două premii obţinute la Cannes (scenariu şi interpretare feminină). Alături de el, în secţiunea In Focus, dedicată celor mai bune filme din regiune, va rula şi laureatul cu Palme d’Or – Amour, de Michael Haneke, Alps, în regia lui Yorgos Lanthimos, sau Clip, de Maja Milos, recent întors de la TIFF.

În competiţia de lungmetraje intră Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, iar în cea de scurtmetraje figurează două titluri: Orizont al lui Paul Negoescu, selecţionat la Cannes în Semaine de la Critique, şi Tatăl meu e cel mai tare. Scurtmetrajul lui Radu Potcoavă este povestea unui tată nevoit să-şi salveze fiul dintr-o situaţie periculoasă apelând la mafioţii pentru care în tinereţe a făcut închisoare.

Totodată, Alexandru Nanău a fost selectat la Docu Rough Cut Boutique – dezvoltat de Sarajevo împreună cu Balkan Documentary Center – cu proiectul în lucru Totonel, produs de Strada Film.

Sarajevo Talent Campus aduce şi el în capitala Bosniei şi Herţegovinei mai mulţi tineri critici şi cineaşti români. La cel dedicat regizorilor a fost selecţionată Roxana-Mădălina Andrei, la critică de film – Irina Trocan şi Sorana Borhină, la workshop-urile de scenaristică vor lua parte Georgiana Constantin, Andrei Epure, Diana Andreea Mereoiu şi Diana Voinea, la cel de actorie – Balazs Borcsa Bodolai, Irina Bucescu şi Iulia Verdeş, iar la cel de producţie – Greta Oroş şi Gabriela Suciu.

În anii trecuţi, Sarajevo Talent Campus i-a avut ca lectori pe Darren Aronofsky, Steve Buscemi, Michael Fassbender, Morgan Freeman, Jeremy Irons, Charlie Kaufman, Samuel Maoz, Anamaria Marinca, Michael Moore, Gaspar Noé, Corneliu Porumboiu, Béla Tarr sau Wim Wenders.

Sarajevo se va deschide anul acesta cu Children of Sarajevo, regizat de Aida Begić, într-o seară dedicată cinematografiei din Bosnia şi Herţegovina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here