Duminică, 16 septembrie, la 20.20, pe Digi24, începe sezonul al doilea „Ca-n filme”, probabil cea mai bună emisiune de cinema din România de după 1989. „Ca-n filme” îşi păstrează structura de trei rubrici – „Istoria cinematografiei”, „Tehnică cinema” şi „Interviu cu un cineast” – însă propune un concept nou: fiecare ediţie va avea un alt prezentator. Regizori, actori, critici de film şi specialişti din industrie vor merge cu echipa la filmări şi vor fi, pe rând, gazde ale emisiunii.
Nae Caranfil, Despre oameni şi melci şi nopţile zbuciumate ale casetelor video dublate de Irinei-Margareta Nistor sunt cuvintele-cheie ale emisiunii de duminică. Totodată, la rubrica dedicată premierelor săptămânii, îl puteţi vedea pe colegul nostru, Dragoş Marin, vorbind despre filmul Campania, cu Will Ferrell şi Zack Galifianakis.
În această ediţie, echipa se întoarce în România anilor ’80. Aviz nostalgicilor, pentru că emisiunea va recrea atmosfera din acele vremuri în care românii îşi petreceau nopţile la filme piratate, cu Chuck Norris şi Bruce Lee. Echipa a filmat în cabina de dublaj a cinematecii Eforie, unde Irina-Margareta Nistor dubla filme străine la prima vedere, a vorbit cu regizorul de film documentar Ilinca Călugăreanu, care a explicat sistemul de producere şi distribuţie a acestor casete video, cu criticii de film Anca Grădinariu şi Alin Ludu Dumbravă, şi cu un electronist care în anii 80 a făcut avere din copierea de casete video.
Irina-Margareta Nistor: „Lumea era disperată, ajunsese televiziunea să nu mai aibă decât un post, de unde există 1 şi 2… apăruse chiar şi un banc că şi în China există un program 2, numai noi nu mai avem, dar în China e un singur prezentaotr care spune: treci pe programul 1, treci pe programul 1, treci pe programul 1… cam asta eram şi noi, treci pe programul 1, unde erau două ore de program… Românul dintotdeauna a fost cinefil, adică el simţea nevoia să meargă undeva, adică nu degeaba au existat nu numai cozile la cinematecă, dar şi în faţă la Scala, se chema Republica…. Nu degeaba exista o lume întreagă a celor ce vindeau un bilet în plus. Deci nu numai că nu găseai bilete, dar venea unul şi îţi vindea la suprapreţ că să poţi să intri în sală, deci era foarte complicat”.
Un making of exclusiv la Despre oameni şi melci îi aduce împreună pe regizorul, actorii, scenaristul şi directorul de imagine, care povestesc cum au refăcut o fărâmă din anii 90.
Vivi Drăgan Vasile, director de imagine: Despre oameni şi melci al lui Tudor a fost un film greu, unde au fost îngrozitor de multe locaţii, la fel, unde a fost nevoie, în două ore, să facem multiplicarea de figuraţie, că poate nu ştiţi, acolo nu erau 1000 de oameni în hală, erau doar 200, i-am multiplicat. Pentru asta trebuie timp, pentru asta trebuie… a fost un film foarte greu, şi foarte bun, felicitări lui Tudor care era învăţat cu un anumit ritm tineresc să îi spunem, sunt convins că a fost foarte greu şi pentru el, şi probabil pe ici pe colo sunt şi, poate micile scăpări din film…”
Aflat în post-producţie cu cel mai recent film al său, Closer to the Moon, Nae Caranfil s-a întâlnit cu echipa „Ca-n filme” chiar în decorul în care a turnat cele mai multe cadre.
Nae Caranfil, regizor: „Cred că trăim într-o epocă în care povestea, din cauza abundenţei vizuale, povestea a trecut undeva pe planul doi, este mult prea multă informative vizuală care ne bombardează, şi din televizor, şi din telefon mobil şi de peste tot. În aşa fel încât puţină lume mai are timp să gândească şi să structureze şi să construiască o poveste cap coadă. Dar trebuie să revenim la unul din stereotipurile umanităţii dacă vreţi: mama îşi adoarme copilul povestindu-i ceva. De aici începe totul!”.
Promo-ul emisiunii – un clip simpatic cu Dana Voicu şi Vlad Oancea – poate fi vizionate pe pagina de Facebook a emisiunii, iar ediţiile anterioare pot fi urmărite pe pagina Ca-n filme de pe site-ul Digi24.ro.