Cineaştii cer public reluarea concursului CNC. „Incompetenţă, clientelism şi manevre politice subterane”

2
1433
sigla_CNCLa doar câteva săptămâni după precedenta scrisoare deschisă, prin care cereau Guvernului să elimine din Legea descentralizării două prevederi care ar fi afectat sălile rămase în reţeaua RADEF şi Fondul cinematografic, cineaştii protestează din nou printr-un mesaj public adresat Ministerului Culturii şi Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Cei aproape 85 de semnatari ai scrisorii cer reluarea singurei sesiuni de concurs pe 2013, amânată în ultima secundă pentru februarie 2014. Decizia Consiliului de Administraţie al CNC pune în mare dificultate producătorii şi împiedică accesarea unor fonduri europene pentru filme. Ei cer explicaţii oficiale şi anularea acestei hotărâri.

„Considerăm abuzivă, nejustificată şi contrară intereselor cineaştilor decizia de amânare – fără nicio motivaţie publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puţin de 24 ore înaintea termenului anunţat iniţial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aproximativ 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant şi naşte suspiciuni şi temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată această decizie”, se arată în mesajul de protest.

Un grup de cineaşti, printre care Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Alexandru Solomn şi Vivi Drăgan Vasile, s-a prezentat vineri la sediul CNC pentru a protesta faţă de situaţia actuală. Nici un film românesc nu a primit finanţare în anul 2013.

Potrivit surselor Filmreporter.ro, în spatele acestei amânări ar sta decizia politică de a aduce un alt nume în poziţia de director general al CNC, funcţie ocupată în interimat de Mihai Kogălniceanu, precum şi dezbaterile legate de un nou proiect de lege a cinematografiei, propus de Sorin Roşca Stănescu. Noua lege ar modifica implicit şi regulile după care se acordă finanţările pentru producţia de film.

Consiliul de Administraţie al CNC este format din Mihai Kogălniceanu (preşedinte), Florin Paraschiv, Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă.

SCRISOARE DESCHISĂ
15.12.2013
Ministrului Culturii
Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei
Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administraţie al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecţie a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată şi contrară intereselor cineaştilor decizia de amânare – fără nicio motivaţie publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puţin de 24 ore înaintea termenului anunţat iniţial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant şi naşte suspiciuni şi temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată această decizie.

De asemenea, întârzierea anunţării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu şanse a producătorilor români la programele de finanţare europeană (Creative Europe-Media, Eurimages), cu termene de depunere în februarie şi martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanţare naţională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obţină finanţări europene, în totală contradicţie cu politica şi strategia pro-europeană a Guvernului.

Credem că recenta hotărâre de C.A. confirma tristă şi lunga experienţă de până acum din cinematografie: lipsă de transparenţă în luarea deciziilor, incompetenţă, clientelism şi manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii şi ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituţiei să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susţinerea cinematografiei româneşti să devină o prioritate reală a politicii culturale a Guvernului, în condiţiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări.

Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul şi de această dată.

Semnează,

Gabriel Achim – regizor
Ana Agopian – scenarist
Barbu Bălăşoiu – director de imagine
Ileana Bârsan – critic de film
Mihai Bogos – sound designer
Dorian Boguţă – actor, regizor
Adina Brădeanu – critic de film
Laurenţiu Brătan – critic de film
Daniel Burlac – producător
Nae Caranfil – regizor

George Chiper-Lillemark – operator

Miruna Coca-Cozma – regizor

Ştefan Constantinescu – regizor
Codruţa Creţulescu –  critic de film, producător
Cătălin Cristuţiu – monteur
Anca Damian – regizor
Vivi Drăgan Vasile – operator, producător
Adina Dulcu – producător
Bogdan Dumitrache – actor
Radu Gabrea – regizr
Corneliu Gheorghiţă – regizor
Oana Giurgiu – producător
Tudor Giurgiu – regizor, producător
Stere Gulea – regizor

Marius Iacob – operator

Cristi Iftime – regizor

Vlad Ilicevici – director festival
Radu Jude – regizor
Csilla Kato – director festival
Oana Kelemen – producător
Monica Lăzurean-Gorgan – producător
Anca Miruna Lăzărescu – regizor
Alexandru Maftei – regizor
Cristi Mărculescu – critic de film
Raluca Mănescu – scenarist
Alex Mărgineanu – actor
Bogdan Mirică – regizor
Claudiu Mitcu – regizor
Cătălin Mitulescu – regizor
Daniel Mitulescu – producător
Anamaria Moldovan – actriţă
Bogdan Mustaţă – regizor
Alexander Nanau – regizor
Paul Negoescu – regizor
Călin Peter Netzer – regizor
Mona Nicoară – regizor
Doru Niţescu – regizor
Eva Pervolovici – regizor
Adina Pintilie – regizor
Corneliu Porumboiu – regizor
Anca Puiu – producător
Cristi Puiu – regizor
Tudor Reu – producător
Iulia Rugină – regizor
Adrian Silişteanu – operator
Adrian Sitaru – regizor
Ada Solomon – producător
Alexandru Solomon – regizor
Corina Stavilă – monteur
Florin Şerban – regizor
Andrei Tănase – regizor
Nicolae Constantin Tănase – regizor
Iuliana Tarnoveţchi
Sorin Ana
Andra Arghir
Andreea Borţun – scenarist
Tudor Botezatu – regizor
Sebastian Condurache
Georgiana Constantin
Denis Dinulescu – scenarist
Anca Drăgoi
Emilian Floareş
Roxana Garet – legal consultant
Mihnea Rareş Hanţiu
Irina Henegar
Anna Kalimar
Mihai Kolcsar
Irina Malcea
Marta Marinescu
Gimina Maxim – producător
Dan Mironovici
Daria Nistor
Dorina Oarga
Greta Oroş
Valentino Rudolf – producător
Liviu Săndulescu – regizor
Ramona Şărbu
Dan Stăiculescu – critic de film

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here