TIFF-ul urcă o treaptă în ierarhia festivalurilor de film

0
117

Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF a primit girul şi „binecuvântarea” Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), care s-a reunit zilele acestea la Berlin. Evenimentul pus la punct în fiecare primăvară la Cluj, din 2002 încoace, intră astfel pe lista celor 50 de festivaluri de top din lume acreditate şi supervizate de FIAPF (care cuprinde 26 de asociaţii de producători de film din 23 de ţări). Prin unanimitate de voturi – potrivit comunicatului trimis de organizatorii TIFF – festivalul a fost recunoscut oficial drept unul competitiv dedicat regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film de lungmetraj din carieră.

O licenţă FIAPF garantează calitatea unui festival şi atrage atenţia potenţialilor distribuitori şi agenţi de vânzări. În acelaşi timp, impune anumite reguli legate de standardele tehnice la care sunt proiectate filmele, de sistemele anti-piraterie şi de promovarea filmelor pentru agenţii de vânzări şi distribuitori.

„Acreditarea festivalului de către FIAPF începând cu ediţia curentă e, în primul rând, o recunoaştere a muncii depuse de către echipă, din 2002 încoace. Ne bucurăm şi suntem mândri că am putut îndeplini criteriile stricte ale FIAPF chiar înainte de cea de-a zecea ediţie a festivalului şi că am devenit unul dintre cele mai „tinere” festivaluri din clubul select al celor 40. Pe de altă parte, cred că acesta e un moment important şi pentru Cluj, un oraş care intră, astfel, pe lista locurilor de referinţă pentru industria mondială de film şi, după părerea mea, primeşte un argument solid în plus în sprijinul candidaturii la statutul de Capitala Europeană a Culturii în 2020”, spune Tudor Giurgiu.

Anual, TIFF aduce peste 200 de filme din toată lumea, iar precedenta ediţie a inregistrat peste 55.000 de spectatori. Cea de-a 10-a ediţie va începe pe 3 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here